Morgontraning

Idag hade vi morgontraning. Det blir inga 06.30-08.00 langre som i Sverige, nu ar det 05.15-06.45 som galler. Efter skolan idag ska vi gymma ocksa. Harda tag framover med andra ord! Det kandes dock inte som en morgontraning. Kanske var det pga. att vi simmade i 25-yardspool och inte 50-meterspool som hemma eller sa kanske det var for att det var 30pers pa traningen? Hur som helst var det i alla fall en valdigt rolig och bra traning.

En sak som ar annorlunda som jag inte vet om jag gillar eller ej ar att nar man simmar pa traningarna i Sverige ar det inte jattevanligt att man tar for sig. Alltsa som t.ex. "jag ar aldst, jag simmar forst" eller "jag ar snabbast, jag simmar forst" (det mest logiska..?). Har ar det lite mer "jag tycker jag ar snabbast, jag sager det forst, jag simmar forst." Det ar fascinerande. Ingen jante-lag alls. Snacka om att man tror pa sig sjalv. Jag horde till och med det har idag "vi ar ju ganska daliga bada tva pa benspark, men jag gar forst, sa kan du simma om mig om du kommer ikapp", mycket markligt. Jag ar mest tyst och simmar bara om om jag kommer ikapp.

En annan sak som jag har kommit och tanka pa under den senaste tiden ar att nar jag laser tidningar i Sverige nu inser jag lite hur valdigt politiskt korrekta de ar. Nagot sa fruktansvart. Eller som den har debatten om "hen", vad ar det liksom? Antingen ar man val kille eller sa ar man tjej? Jag sag debatten om det pa SVT Debatt, jag tanker bara "ah, kom igen, finns det inte LITE storre problem att ta uti med?" Men, men, har sitter jag pa andra sidan Atlanten i landet dar man i stort sett kan saga vad man vill, dar det politiskt korrekta-klimatet ar helt annorlunda, typ helt borta. Jag gillar det litegrann, sa lange man inte kranker nagon.

Jag sag aven att en film som heter "Shoo bre" har haft premiar. Se den! Jag laste boken for manga ar sedan och den var valdigt bra!

Jag ar hungrig. Jag funderar pa att ata min lunch nu och kopa en till senare. Vi far se.


Katy Perry nya sang som kom for ett par veckor sedan

Skidakning!

Jag aker upp till bergen i helgen for lite skidakning, tjihoo!


Copper Mountain

Amish?

Tänkte bara tillägga att jag inte kommer att vara på Facebook och Skype till april, bara så att ni vet. Inga nyheter heller, på svenska alltså. Så om ni vill få tag i mig får ni maila mig eller kommentera här på bloggen. Nu ska jag njuta av livet!


Try outs!

Igår började skolsiminingen. KUL!! Vi börjar med en veckas tryouts för att se vilka som ska få simma. Det bör inte vara några problem känns det som personligen, men man vet inte!
-
Igår på träningen sa en kille (också senior) att han var glad att jag simmar för deras skola igår. Jag blev väldigt glad. Sen frågade en annan kille om jag skulle bete mig på samma sätt som under klubbträningssäsongen. Jag blev som ett frågetecken. Han tyckte att jag var lite omogen under träningarna då. Jag håller inte helt med. Eller, två gånger sa min tränare att om jag gjorde eller sa något olämpligt var jag inte välkommen med. Jag tror inte att hon var seriös, då hon sa det två gånger med ett par månaders mellanrum och dessutom frågade om jag ville komma och spela vattenpolo ikväll. Jag tror hon kände sig tvungen att säga något, även om hon kanske tyckte om det hehe?
-
Man märker att det är en lärare som är tränare nu och inte en "vanlig" tränare. Det är någonting med hur han pratar. Så... seriöst? Varken positivt eller negativt. Eller negativt förresten, jag känner att jag måste vara tyst... När det pratas medan han pratar kör han lärarklassikern med att vara tyst och säga "jag väntar tills ni är tysta." Väldigt likt lärare!
-
Sedan är det någonting med hur man kallar tränaren också. Med simklubben kunde man kalla tränaren vid smeknamn. Nu är det Coach Efternamn. Om ni inte visste så tilltalar man sina lärare här vid Mr. Mrs. eller Ms. Ålderdomligt? Ja, typ. Rektorn ska man kalla vi Dr. då hon tydligen är doktor. Jag har också förstått att man kallar kompisars föräldrar vid Mr. och Mrs. om man inte har mött dem många gånger innan. Det gör inte jag, tror jag. Fast jag är ju utlänning.
-
Några småkillar på simlaget tycker det är roligt att jag har korta shorts i gymmet och säger att det är "sooooo foreign" dvs. sååååå utlännigt. Jag blir lite glad nästan, jag vet inte varför.
-
En annan rolig sak är att vi har börjat simma med snorklar. Exakt likadana som vi har i US, men i rosa och gult... Det är dock första gången för nästan alla, så alla vet inte hur man simmar med dem. Därför var den assisterande tränaren tvungen att berätta att man inte var tvungen att gå upp över ytan och andas om man använde sig av snorkeln. Det är inte alltid lätt...
-
Jag är dock GRYMT taggad på simsäsongen!! Jag har printat ut alla kvaltider till statsmästerskapen i maj. 58.5 på 100y ryggsim, vilket jag redan har uppnått (dock var det inte på en skoltävling, vilket är ett måste), så nu är 100y fjärilsim målet, 57.5 är tiden på det. Det bör inte vara några större problem. Sedan får vi se vad som blir målet!
-
På kajakpaddling utanför Oahus kust. I bakgrunden ser ni hus värda flera miljoner dollar!

Man får tycka synd om sig själv...

Sådärja, nu har den förra veckan passerat och det är SÅ JÄVLA SKÖNT! Den tråkigaste veckan här i USA sedan jag kom hit.
-
Man får tycka synd om sig själv. Man får det. Det är helt okej. I det förra inlägget som inte blev så bra skulle jag bara citera Mark Twain:
-
"Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover."
-
True story. Jag har nu min bästa tid framför mig. Oklahoma och Montana nu i mars och simningen med skolan som börjar nu i veckan. Varför ska jag bli ledsen nu? Jag har ca fyra månader kvar här i USA, nu får jag se till att göra de fyra månaderna till de bästa månaderna!
-
Så, inte lika Skype nu, inte mycket Facebook, inte mycket svenska nyheter, inte mycket svensk musik på iPoden, inte mycket iPod och dator = inte mycket hemlängtan!
-
På bilden som jag laddade upp ser ni en basketmatch jag var på med min granne i tisdags. Colorado State University (hemmalaget i Fort Collins) spelade mot Boise State University (Idaho). CSU vann! Det var den första hela dambasketmatchen jag har sett. Dock är det mer publik på en high school-match än vad det var på den matchen, inte ens 1000pers...
-
Idag var jag med min värdmamma och värdpappa och såg en film, då vi var lediga från skolan idag. The Descendants såg vi. Den utspelade sig på Hawaii och jag såg några byggnader som jag kände igen. Det var en väldigt bra film och jag vet nu var jag vill bo i framtiden, HAWAII!
-
Igår hade vi en liten släktmiddag hemma. Jag visade bilderna från Hawaii. Det var kul.
-
Sedan var jag också i helgen och såg när min värdbror simmade en simtävling (jag simmade inte tävlingen pga. jag simmade inte i februari för klubben) och en volleybollmatch min värdkusin spelade häruppe i Fort Collins.
-
Så, nu ska jag visa några bilder från den fantistiska delstaten Hawaii och ön Oahu!
-

Copper Mountain Ski Resort (var vi åker skidor) från flyget

Colorado River (googla och se fantastiska bilder!)

Los Angeles

Aloha Hawaii!

Waikiki

Vårt hotell

Jag med en ananasglass vid Doles ananasplantage

Jag och Andrea (svenska som bor i Vail, Colorado) framför världens största trädgårdslabyrint

Tre svenska tjejer och någon utlänning i gult som jag inte vet vem det är... Antagligen tyska höhö
i
ICA KVANTUM-PÅSE!!

Vi såg ett gäng dansa en tahitisk dans på Polynesian Culture Center

Fredrik (svensk) och jag fick en bild med den bäste dansösen

Waikiki beach

På USS Missouri

Här avslutades andra världskriget

Minnesplatsen över USS Arizona som sjönk i attacken vid Pearl Harbor för över sjuttio år sedan. Båtvraket ser ni sticka upp under byggnaden.

En strand vi paddlade till en dag. Dåligt väder började att komma in, men det är sådana här platser som gör att jag vill flytta till Hawaii.

Jag framför en utsiktsplats med en fantastisk vy bakom mig!

Stranden var världens första filmkyss skedde. Vad filmen heter vet jag dock inte...

På en annan strand!

En surftävling på den norra sidan av Oahu

En annan strand

Stranden vi snorklade vid

Jag på Oahus högsta punkt, Diamond Head, med Honolulu i bakgrunden

Honolulu, vårt hotel låg på gatan närmast parken, nederst på bilden

Solnedgång

Solnedgången på en Luau, en hawaiiansk fest med dans och massor av mat!
-
Jag har fler bilder, men de får vi ta när jag kommer hem!

Blogg.ses app är så jävla dålig. Inlägget under ska var längre och positivare. Uppdaterar mer senare...


Vår bästa tid är nu

Jag pratade med Fredrik i Philadelphia igår. Vi kom båda fram till att vår hemlängtan har blivit större sedan efter Hawaii. Eller, det är ju ingen "jag-mår-dåligt-jag-vill-bara-hem"-hemlängtan, utan mer "låt mig få spendera en vecka i Sverige"-hemlängtan.


Torsdag

Okej, snart ar det bara en dag kvar i skolan. Da blir det dags for en tre-dagars helg, da mandag ar Presidents Day.

Jag har fallit in i en lite period da jag langtar hem lite. Inte mycket, litegrann bara. Jag har variti USA i mer an ett halvar, dvs. ar det fyra manader kvar (jag har annu inte bokat hemresedatum). Varfor jag langtar hem lite beror pa tva saker; Hawaii-resan som var bast och att jag inte simmar den har veckan. Nasta vecka borjar simningen, det ska bli sjukt kul! Skillnaden mellan utbytesstudenter och amerikanska high school-ungdomar ar stor. Jag vet inte hur jag ska forklara det, men europeer ar annorlunda. Vi ar sa fria i var uppfostran. Manga av oss har ingen tid da vi ska vara hemma till exempel. Har ar det annorlunda. Det ar som en extra overvakningskamera i skolan. Lararna och rektorerna ar overallt. Till och med nar vi gar hem efter skolan.

En annan grej som bidrar till hemlangtan ar val att jag ser tillbaka pa sommaren innan jag akte ivag. Jag var mer vuxen da an nu.  Det kanns som sa i alla fall. Ibland kanns det som att jag gar tillbaka till hogstadiet, sa moget ar det ibland pa skolan. Nu kanske inte jag ar den mognaste alla ganger, men ni forstar. Det ar ett skamt, har ar det inget skamt. Jag fick var vuxen under 2011 i Sverige, har ar jag barnet. Barnet i hogstadiet igen som gar med andra barn som gillar att provocera. Jag ar vuxnare nu och har vuxit ifran det. Jag vill inte provocera langre.

I Sverige minns jag att det forsta jag fick hora pa gymnasiet var att "ni borjar pa gymnasiet nu, ni ar vuxna och beter darefter." Har ar det inte sa. Man behandlas inte som en vuxen, eller ens ungdom, har. Man ar ett barn och behandlas som ett. Skolan har dress codes, varfor? Varfor har vi dem?

Att den amerikanska skolan ar... annorlunda an den svenska. Laxor ges efter varje lektion till nasta lektion, tva dagar senare. Det ger kvantitet, inte sa mycket kvalitet. Som min aerobicslarare sa igar da vi ska koreografera en lat som vi ska visa om en vecka "jag letar inte efter kvalite, bara att ni gor det...", vad blir produkten av det? Inte sa mycket va? Jag minns all den historia vi laste om i Historia B under forra aret om hur alla dynastier fungerade innan Maos och kommunismens overtagande. Det skulle aldrig laras ut har. Man har US History och sedan tror jag att det finns en klass som heter World History ocksa, men jag ar ej helt saker. Eller om hur Afrika sag ut innan koloniseringen. Sadan saker finns inte har.

Jag ar osaker pa hur folk kommer se skillnader pa mig fore jag akte och nar jag kommer hem. Just nu vet jag inte, men jag hoppas att jag har vaxt lite i alla fall, inte pa bredden, utan psykiskt.


Det har ar forsta gangen jag lankar Veronica Maggio sedan jag akte. Hon ar fortfarande lika bra.

Litegrann at alla

Min skolas flicksimlag vann Coloradomasterskapen i lordags, det forsta i var skolas attaariga historia i nagon sport. Kul! Det sandes pa rikstackande tv ocksa, coolt!

Nu sitter jag i biblioteket och kollar pa SVT Debatt och "overklasssafarit" som anordandes till Solsidan. Vilket javla skamt! Pinsam debatt fran bada sidor! Sociala klasser skapas pga. att vi manniskor gor val i livet. Vissa genererar i mer lon, andra mindre. Att ga till universitetet ar ett val som kan vara starten till en storre lon efter utbildningen an en person utan utbildning. Utbildning bor och ska leda till en hogre lon. Vi ar en markandsekonomi, du ska inte fa ett straff i att betala mer i skatt for att du har gatt till universitetet, tagit studielan och spenderat flera ar mer an en person som inte gick till universitetet. Liberalt? Jepp! Allt at alla? Nej, men lika skatt at alla. Pa fragan om arvda pengar ar det bara trams. Vem ska fa pengarna da? Allmanna arvsfonden? Knappast va?

Nog om det. I ovrigt rullar vardagen pa. Om en vecka borjar skolsimningen, jag ar valdigt taggad. Jag saknar Hawaii valdigt mycket. Jag sag Larry Crowne igar, den var ganska bra. Ett avsnitt av Glee sag jag ocksa. Det ar en ganska sa rolig serie. Bilder fran Hawaii kommer snart. Kanske ikvall eller nagon gang framover.

Hawaii!!

Igår på kvällen kom jag hem från paradiset - Hawaii!
-
Det är svårt att sammanfatta den resan. Veckan gick så fort och nu sitter jag här framför datorn och en halvmeter snö utanför huset. Annorlunda? Ja, typ.
-
Hur som helst här är min sammanfattning:
-
Lördag: Klockan fem på eftermiddagen landade jag och tre andra Coloradostudenter på Honolulus flygplats med många andra utbytesstudenter. Vi tog en buss till hotellet. Det låg en gata från Waikikibeach, den stora stranden i Honolulu. Väl där möttes vi av hundra andra utbytesstudenter från hela världen (däribland de två första studenterna från Afrika som någonsin åkte på YFUs Hawaiiresa - från Ghana!). Vi var åtta svenskar, tre killar och fem tjejer. Hotellrummet, som låg i mitten av hotellets 20 våningar, delade jag med en kille från Norge och en från Danmark. De fick dela säng, jag fick min egna, score! Sedan gick alla och la sig. Vi var alla trötta.
-
Söndag: Vi vaknade till strålande sol och värme. Hotellet ägdes av en korean och då fanns det också koreansk mat till frukost, men inte bara. Där fanns omelleteter, våfflor, bakelser, flingor, bacon, korv, ägg etc. Det var en väldigt bra hotellfrukost, kanske den bästa jag någonsin har haft på ett hotell! Vi gick ner till stranden för lite surfning och en katamarantur. Tyvärr blev det inställt efter halva dagen pga. att det började blåsa upp lite, vilket gjorde att min grupp missade båda sakerna. Vi var ganska irriterade. Middagen åts på ett pizzställe vill jag minnas.
-
Måndag: Vi begav oss runt klockan nio för en tur upp till Oahus (ön vi bodde på) norra sida. Det sägs att världens bästa surfvågor finns där. De var väldigt höga. Så höga att allmänheten inte fick bada där. Dock fick jag se min första surftävling i mitt liv, det såg ut lite som jag trodde. Efteråt åkte vi till Polynesian Culture Center. Ska jag vara helt ärlig trodde jag att det här skulle vara det tråkigaste på resan, men det slutade med att jag efteråt tyckte att det var bland det roligaste. Det var helt otroligt! Det var som ett museum, fast med riktiga männsikor. De visade upp danser från Tahiti, Hawaii, Fiji, Nya Zeeland och några till. Vi åt mat där och såg sedan en föreställning av arbetarna där. Jag ska tillägga också att vi åkte till Doles stora ananasodling, ganska coolt.
-
Tisdag: På den dagen åkte vi till en strand på den östra sidan av ön och hyrde kanoter. Ja och en brasiliansk kille paddlade tillsammans. Efter att ha passerat hus värda upp till 15 miljoner (!) dollarn kom vi slutligen fram till en strand. En väldigt lång strand. Helt öde med en vy ut mot Stilla havet, helt otroligt! När vi kom tillbaka hade många av oss bränt sönder oss, vilket gjorde att natten var irriterande litegrann. Middag åt vi på Hard Rock Cafe i Honolulu, det första som jag någonsin har besökt!
-
Onsdag: Min grupp åkte den här dagen och snorklade. Enligt reseorganisationen skulle det vara en av de 10 bästa stränderna i världen för surfning. Det är någonting jag inte kan bekräfta, då det var första gången jag snorklade i mitt liv. Jag snorklade med Fredrik från Liiidingö och lite med Andrea (också från Stockholm). Vi lärde oss lite finska ord också, några användbaara ord, men de flesta kanske man inte ska nämna. Efter det åkte vi till ett stort mall i Honolulu. Där fick vi handla lite och senare åt vi middag på Bubba Gump, ni vet Forrest Gump? Gott!
-
Torsdag: Vi begav oss tidigt på morgonen till Pearl Harbor. Först till USS Missouri, som är en båt där vi skulle hjälpa till att städa.  Det behövde bara den andra gruppen medan vi gottade oss med en specialtour på båten där vi bl.a. såg platsen var pappret signerades på för avsluta andra världskriget. Efter det åkte vi till museumet för platsen och såg en film om attacken söndagen den 7 december 1941. Efter det åkte vi ut till minnesplatsen över alla de som dog i attacken. Därefter åkte vi till en annan strand. På vägen åkte vi förbi stranden där den första filmkyssen spelades in. Nu vet jag inte vad filmen heter, men jag har kort på platsen i alla fall. Middag åt vi på hotellet och jag och Fredrik hängde med finländarna på kvällen.
-
Fredag: Klockan sju på morgonen begav sig min grupp ner till stranden för en surflektion. Surfining är kul! Efter besteg vi Diamond Head, som är en stor, ej längre aktiv, vulkan. Vyn däruppe var oslagbar, helt otrolig! Efteråt åkte vi till en Lua-festival med traditionell dans och mat tillsammans med andra. Väldigt kul och vi såg solnedgången mellan palmträden. När vi kom hem satt vi uppe och pratade med varandra. Vi gick aldrig och la oss, utan var uppe till fem, då många av oss begav oss till flygplatsen och hemresan!
-
Sammanfattningsvis kan jag säga att den här resan var helt otrolig! Helt ofattbar! Jag mötte männsikor från hela världen och fick uppleva nya saker varje dag! Hawaii är en helt fantastisk plats! Jag kommer att komma tillbaka, jag lovar!

På flygplatsen!

Är nu på gaten på flygplatsen. Snart bär det av till Los Angeles och vidare till Honolulu untz untz!


Taggad!!

Jag är så sjukt taggad på Hawaii just nu. Jag har nu plockat fram alla grejer som jag ska ha med. Det var inte så jättemycket. Då det är inrikesflyg har flygbolaget jag åker med en policy som säger att det kostar $25 om man vill ha en stor väska med, ett handbagage och en till, mindre väska får man ta med sig. Jag klarade det.

Imorgon kommer min nya undervattenskamera som jag beställde tidigare i veckan. Vad gör man inte för extra credit i zoologi haha? Alla lärare frågar saker om Hawaii just nu, det är väldigt kul!

Just nu hoppas jag på att vi får en snow day imorgon. En snow day blir det då snövädret är för hårt för att eleverna ska kunna gå till skolan. Hade det varit i Sverige hade man haft skola ändå... Vi har inte haft någon snow day än, men chanserna ser goda ut för att det ska bli så imorgon! Alla skolor i Denver har fått ledigt.

Min packning:


Amuurica!!

För första gången på länge gick jag in på några YFU-vänner från Sveriges Facebookar. Därifrån kom jag till någras bloggar. Varje gång man träffar/läser andra utbytesstudenter och deras bloggar inser man hur man förändrats så här långt på året. Hur jag har förändrats är nog mestadels positivt. Jag har lättare att våga prata med nytt folk (jag har nog påverkat av samhället på den punkten tror jag...), jag har lättare att glömma saker som jag annars skulle ha tyckt vara pinsamt etc. Den andra grejen är nog för att jag spelar "utbytesstudent-kortet", dvs. att säga "ooops, but I'm an exchange student from Sweden...", fult gjort, men kommer ur situationen gör man oftast. Oj, Henrik, du har glömt att lämna in läxan... "But, Im an exchange student from Sweden...". Jag har även blivit mer öppen att prova nya saker. Den enda negativa saken som jag kan komma på är att jag har blivit lat. Något så fruktansvärt. Nu är det runt 10-15 celsiusgrader varmt om dagarna och ingen snö. Alls. Det gör att jag kan cykla ner till stan. Något som jag skulle ha gjort för några månader sedan, men nu ber jag om skjutss eller hänger med om någon ska in. Det tar bara 20-30min in med cykel också...
-
Jag vill ha sommar. Nu! Jag har bläddrat igenom mina första bilder härifrån och allting är så grönt här! Det är inte långt kvar till Hawaii dock, så excited!!
-
SOMMAR JARÅ!!

RSS 2.0