Avskedet: del 1

Efter över åtta månader i USA var det igår dags för det tredje och sista YFU-lägret nere i Littleton, Denver. Det här lägret skulle handla om en analys och sammanfattning av utbytesåret.

Vi började med en internationell middag på fredagen och jag fick prova mat från alla jordens hörn. Gott och intressant! Sedan var det fri tid till klockan ett på natten och då satt jag, Martin (svensk) och Signe (norska) med massor av tyskar och diskuterade och pratade om våra utbytesår. Väldigt kul och väldigt mycket under bältet...

Idag, lördag, var det prat om farväl. Farväl. Ett ganska hemskt ord. Adjö. Hejdå. Kanske ett "see you later"? Hur som helst blev det snack om det och hur annorlunda året har varit och hut mycket som vi har förndrats som människor. Personligen tycker jag att det är ganska svårt att analysera året när det fortfarande återstår en signifikant del av året. Jag kan dock se förändringar i mig själv, positiva förändringar.

Nu till lite tankar som jag fick när jag var ute med hunden på promenad ikväll i över 20 grader och helt klart svensk sommarvärme. Att ta steget att bli utbytesstudent krävs det något. En vilja av nyfikenhet? En vilja av att vidga sina vyer, växa, bli mer förstående och tolerant? Tänk om alla i Sverige skulle få samma möjlighet som jag har fått, vore inte det fatastiskt? Om jag satt i Jan Björklunds position skulle jag göra många saker annorlunda. Ingen tvekan. Tänk om alla familjer i Sverige kunde ha råd att ge sina barn möjligheten att få åka iväg på ett utbytesår någonstans i världen under tonåren. Det har dock sitt pris. I Norge subventionerar staten utbytesorganisationerna kraftigt. Det leder till att fler åker. Visst blir det ett minus i statsbudgeten, men den kunskap och tolerans som ges till ungdomen finns det, enligt mig, inget pris på. Att det finns andra problem som extremt låga lärarlöner, betygsinflation, giriga friskolekoncerner och ett utbrett elevskolk skulle jag också ta itu med om jag hade suttit på den posten som Björklund sitter på.
Jag vill berätta mer om hur utbytesåret har vidgat mina vyer. Jag har mött människor från alla världsdelar under månaderna som jag har varit här. De vet saker som jag aldrig hade fått lära mig om om jag inte hade tagit steget till att bli en utbytesstudent. Berättelser från till exempel kineser som bor väldigt när gränsen till Nordkorea, en kille från Brasilien bodde inne i Amazonas precis vid floden. Två personer från Ghana berättade om hur fattigt det är bland befolkningen längst kusten i landet. Jag hade aldrig fått lära mig det om jag hade stannat i Sverige det här året. Idag sa några kinesiska flickor att de tyckte amerikanska föräldrar släpper sina barn alldeles för tidigt, de har mycket mer frihet  än kinesiska ungdomar. Vi europeer höll inte med. Inte alls. Då gav en äldre man en alldeles suverän förklaring till det. Dock är den för lång för att skrivas ner. Ni får fråga mig om det senare. Jag måste också få tillägga att de voluntärer som YFU har som jag har fått möta har varit väldigt öppna och väldigt trevliga.
Det händer ibland att folk frågar mig om jag vill flytta till USA. Mitt svar blir oftast "inte just nu, men senare kanske", neutralt. Jag hade kunnat sagt som en schewizare på skolan som helt och hållet hatade allt som handlade om USA. Han hade svårt att få vänner och blev hemskickad förra månaden för att han inte klarade skolan och att hans värdfamilj hade tröttnat på honom. Vill jag flytta till USA? Egentligen är det en väldigt bred fråga? Det finns 50 olika delstater med i stort sett alla olika klimat. Hawaii? Alaska? Texas? Washington? Alabama? Eller varför inte Colorado? Jag tycker väldigt mycket om amerikanska hus. Jag vill ha ett sådant hus som jag bor i nu. Stort, rymligt och eget badrum. Som ett hotell, till och med städerska har vi. Ett liv i lyx! Tyvärr har inte alla medborgare i det här stora landet samma förmåner och det är väl det som gör mig tveksam. Lite mer välfärd i samhället och jag ska överväga saken, helt klart!

Jag älskar USA och Colorado! Klippiga bergen är helt fantastiska! Det här året är mitt pursuit of happiness!

Jag drar mig tillbaka...

Jag sko er ute lika mycket nu som tidigare. Det finns ingen tid. Jag har mindre än en månad kvar av skolan och bara tre simtävlingar kvar för Fossil Ridge HS. Simtränaren sa att jag hade gått ner i vikt. Jag blev glad.

Jag får ta tillbaka lite av mitt förra inlägg. Visst är det lite kul med några nya sedlar, men jag tycker inte att Greta Garbo och Bergman ska pryda dem, utan istället ha kvar Linné och låta exempelvis Nobel få vara med istället. Jag kanske får ändra min åsikt och säga att jag mer är emot de nya personerna än den faktiska förändringen.

På freda ska jag ner till Denver och YFU-möte, kul!


Varför ändra något som redan fungerar?

Varför ändrar vi de svenska sedlarna till några personer som inte är jättekända? Är inte Greta Garbo på en av sedlarna? Hur mycket bodde hon ens i Sverige? Jag menar, varför ta bort de nuvarande sedlarna till nya, vilket kommer kosta en enorm summa pengar? Onödigt, tycker jag. Jag gillar sedlarna vi har nu.

Idag är det tävling mot Boulder HS, kul!!


I dont know I'm beautiful...

Mycket har hänt sedan sist oh mycket står på schemat för den närmsta tiden! Här är lite bilder.


Lite bilder...

Här kommer några bilder från den senaste tiden.


Åh släpp in mig i ditt paradis åh åh...

Dags för en liten uppdatering? Jajamen!
-
Jag har hunnit ed två simtävlingar sedan sist, ett dual-meet mot Fairview HS där vi vann och en inbjudningstävling nere i Denver där skolan vann den totala poängställningen.
-
I fredags var vi lediga och åkte ner till Denver och swim-labs, evighetspooler där fyra instruktörer spelade in simningen och sa vad man skulle förbättra. Väldigt coolt och givande!
-
Sedan sov vi på hotell och sedan dags för simtävling dagen efter.
-
Jag har hunnit med att fixa prom-date också. Eller jag har inte frågat ännu, det gör jag på torsdag, men vi käkade lunch förra veckan och då kom vi överens om att vi skulle gå tillsammans. Charmigt? Nej, kanske inte, men jag har en mer formell inbjudan som jag gör som sagt på torsdag. Nu kanske ni tror att jag frågade om hon ville gå till prom i förbifarten (kan man säga så?), men så var det inte. Jag frågade om hon skulle gå och då sa hon att det skulle hon om hon hade en date. Hon frågade samma fråga tillbaka och jag sa detsamma. Hon sa då att ingen av oss har en date kan vi ju gå tillsammans. Ja, typ.
-
Vad mer? Inte så mycket, tror jag. Vi har en simtävling på torsdag mot alla andra high schools i Fort Collins, tillsammans är vi fyra. Det är den viktigaste tävling så här långt in på säsongen. VI har att försvara flera års vinnande nämligen.
-
Jag har inte mycket positivt att säga om Aftonbladet. Jag klarar inte av att läsa den tidningen. Jag kommenterade nyligen en artikel (den första om jag har någonsin kommenterat) om en skola jag gått på som jag tyckte var missvisande. Det som jag stör mig mest på är många av de andra kommentarerna från folk som inte själva vet vad de handlar om utan bara vräker ur sig falskheter. Jag antar att det är det som gör att skvallertidningar kan gå runt, falskheter.
-
Det var nog det viktigaste. Eller sedan har jag en låt som handlar lite om hur en lektion var för ett tag sedan mot en tjejkompis. Inkorrekt att ladda upp videon på bloggen? Ja, kanske, men det säger väl inte för mycket? Den andra låten är låten där rubriken kommer ifrån, Ratata med Paradis.
-

Sover...

Alltså, de två senaste nätterna har jag sovit väldigt länge, sammanlagt 22h.

Det sjuka är att jag inte minns att jag har gått upp och lagt mig, utan vaknar av att jag har kläderna på mig. Jag måste verkligen vara skittråkig att kolla på film med...

Igår var vi på en kyrkogård och såg alla lyktor de har tänt nu.


Allt möjligt

Vi vann tävlingen idag, stort kul kul!

Vi klädde upp oss i skolan idag också, då det var hemmatävling. Jag klädde upp mig lagom mycket.


Skit också...

Sitter och skiter och upptäcker att toapappret är slut...


Bilder också...

Här är lite bilder från den gångna veckan.


"The sun goes down, the stars come out..."

Hello!
-
Då var det söndag och lite datortid. De senaste dagarna har varit väldigt intensiva. Jag minns inte riktigt senast jag skrev, men vi kör från torsdag.
-
Jag hade morgonträning (05.15-06.45) och sedan skola och styrketräning därefter. Sedan var det bara att gå och lägga sig. Eller en sak hände under zoologin på eftermiddagen, jag höll i en spindel och någon grön megastor grön gräshoppa. Väldigt äckligt, men 30 poäng fick jag för besväret.
-
Sedan blev det fredag och ännu en morgonträning. Vi var ute och gick på aerobicsen tilll ett kafé och köpte något att dricka. Lite annorlunda för den feta technomusiken som annars brukar fylla upp tiden under den lektionen. Därefter hade jag mat för en hälsosam livsstil. Visst låter det nyttigt? Vi gjorde pop-tarts, typ kakor. Tidigare har vi gjort kakor, smoothies, bakelser, "fruktpizza", kakor, muffins och ännu fler kakor. Om det här är en nyttig klass i USA kan jag förstå varför halva Mississippi lider av övervikt. En dag fick vi göra bilder av frukt och grönsaker och när vi är klara tidigt brukar i titta på "man vs. food", ett program där en man åker jorden runt för anta en massa matutmaningar, typ ät en trekilos-pannkaka på mindre än 90minuter och få en t-shirt. Nyttigt, som sagt...
-
Efter det var det dags för engelska, helt klart skoldagens höjdpunkt. Den läraren är för bra. Vi arbetade på våra arbeten över McCarthyism, om ni inte vet det kan ni kolla upp det, det är väldigt intressant faktiskt! Sedan lämnade jag in 20 analyserade dikter av Langston Hughes. Stolt är jag för att jag faktiskt inte behövde hjälp med det. Vi kom in på vilka som är "hispanic" och "latinos", vad är spanjorer. Inget av dem kom vi fram till. Vad är en brasilianare? Någon sa portugis, lol. Min lärare frågade mig om finländare är skandinavier, jag sa nej. Skandinavien är Sverige, Danmark och Norge för mig. I Norden tilllräknas dock Finland och Island.
-
På kvällen hade vi lagmiddag igen. Det var kul. Vi hade smores och grillade hamburgare. Killen vi var hos hade små hundar, väldigt små. De gillade inte mig till en början, men sedan gjorde de det. Många fisar avverkades också. En kille som simhoppar för skolan som är hälften så lång som jag rapade på mig, då fes jag tillbaka på honom. Lagom mogen kille här. När vi har landträning efter skolan är det alltid någon som fiser. Det är helt sjukt hur mycket som vi fiser egentligen. Det måste vara något i vattnet...
-
På lördagen vaknade jag klockan 5 för att åka på simtävling i Denver. Coaches Invite stod på programmet, vilket kan ses som ett litet för-state, med de flesta av delstatens snabbaste simmare. Skolan kom på en trettonde plats, vilket får ses som lite dåigt, på state bör vi vara topp-8, tycker jag. Vi nådde tre A-finalplatser, ett lag och två individuella. Jag var med i laget som kom sjua, skolans bästa placering. Lagkappen var över 4x50 medley, jag simmade fjärilen. Min split var bara hundradelar över 25s. Målet är under 24.5 under säsongens gång. För tre veckor sedan hade jag 26.4. Jag nådde en 17de plats på 100rygg, strax utanför B-finalen. Tiden var kval till statsmästerskapen i maj, då familjen är här, så då får ni komma och kolla! Simhallen var två år gammal och kanske en av de fräschaste som jag har sett. Skillnaden mellan simhallar i Colorado och Sverige är att i Colorado har de inga fula äventyrsbad som hemma. Det gillar jag med simhallarna här. De är byggda för atleter och sport och inte något jävla plask och lek!
-
Idag var jag i kyrkan på morgonen och sedan åkte jag iväg på en cykeltur och fick håret klippt, det var bra!
-
I övrigt är vädret väldigt varmt för årstiden och vi har satt igång sprinklerna för gräsmattan nu.
-

RSS 2.0