UTBYTESÅRETS FÖRSTA CHOCK(AR)!!

Det blev två inlägg idag, inte meningen, men jag måste bara få berätta om det här. Jag blev så chockad över att höra det här.
-
Jag sitter för mig själv på en av dagens klasser, då en kille kommer och sätter sig bredvid mig. Vi börjar prata om allt möjligt. Framför mig sitter en ny tjej i klassen. Hon var inflyttad från en grannstat. Vi börjar prat om homecoming och om tjejer att bjuda osv. När jag sa att jag var arton sa tjejen att hon också var arton, varpå killen säger att "då kan ju ni gå på strippklubb!" A, fast nä. Då frågade tjejen mig "vet du hur man får en strippa att börja gråta?" "nej", svarade jag, "man ber henne berätta hennes livshistoria". Visst ligger det kanske en sanning i det hon sa som ett skämt, vad vet jag? Jag är inte och vill inte vara intresserad av det. Sedan säger hon, "men det är faktiskt inte roligt att skämta om strippor, min äldre syster är strippa." Det var en liten chock. Hon var helt seriös när hon sa det. Jag var nära att börja skratta, då det kom så plötsligt, men jag höll mig. Det var väldigt överraskande.
-
Vi fortsatte prata och kom in på immigration och Mexiko. Då säger killen efter ett tag "jag tycker ju personligen att man sa skjuta alla illegala mexikanare i USA." FÖRSTA CHOCKEN! Ursäkta, men är du riktigt klar i huvudet, tänkte jag , men sa det inte. Jag frågade om han hade tänkte något på att landet han bor i är uppbyggt av invandrare som också, för ett par hundra år sedan, behandlade urinvånarna utan respekt. Han svarade "men de (mexikanarna) är bara här för att ta pengar." Det där tror jag inte är riktigt sant. I mitt län jag bor i behöver 30 000 människor gå till en matbank för att få mat, av kvinnorna är över 70% vita, alltså som det är i verkligheten i länet jag bor i. Ingen vill vara fattig. Tjejen tyckte som jag och vi båda sa att vi tyckte det lät som Tyskland under andra världskriget när han sa det. Tjejen sa också "jag vet inte vad som är värst; att du säger det eller att du ler när du säger det?" Alltså jag vet inte vad jag ska säga till honom, det lät bara så dumt. Jag fick inget svar när jag frågade om "varför behöver vissa ta sig över illegalt då, när vissa kan ta sig över legalt?"
-
Ni har säkert hört talas om regeln man har haft inom armén i USA om att homosexuella inte får berätta om sin läggning. Den regeln, kallad "Don't Ask. Don't Tell", är nu borttagen, även om en del republikaner vill återinföra den. Vår diskussion om ämnet lät så här, vilket var också den ANDRA CHOCKEN:
-
Killen i min klass: "Jag tycker att det är en bra regel."
Jag: "Det tycker inte jag. Varför ska man inte få visa vem man är?"
Killen i min klass: "Vad skulle du tycka om du såg två män klädda i militäruniform gå in på en gayklubb?"
Jag: "Att de var bögar."
Killen i min klass: "Skulle du inte tänka att de var svaga? Det skulle jag göra."
Jag: "Öh, varför skulle jag tycka det?"
Killen i min klass: "För att de var bögar."
-
Där slutade den konversationen. Jag svarade att i Sverige är det accepterat i samhället att inte vara heterosexuell och att av 30 personer (som i vår klass) skulle säkert 1-2st vara homosexuella. Han var överraskad. Alltså, oavsett om man är hetero, bög, lesbisk eller bisexuell ska man ju alltid kunna vara öppen med det i demokratiskt samhälle. Om någon i armén nu har ett problem med det är det ju den personen som måste ändra på sig.
...

Skola, skola, skola

Jag är så sjukt lat just nu, jag gör ingenting, samtidigt som jag får panik över att hösten snart är här och att jag inte har plockat alla blommor som behövs till botaniken. Jag mår dåligt över att se min blompress. Dessutom ligger jag på gränsen till att inte vara godkänd. BLÄ! Matten r däremot bra, fick 90% på provet förra veckan, A-.

Idag skulle jag och några andra utbytesstudenter sitta och göra collegeansökningar som alla andra seniors. Då vi inte ska gå på college nästa år, jag menar vem vill betala for undervisning, kunde vi gå. Egentligen skulle vi gå tillbaka till våra klasser, men vi ville hellre sitta och prata. Jag är ändå redan klar med det vi håller på med på sociologin (klassen jag skulle ha). Vi (utbytesstudenter) kom fram till att Europa är mycket bättre när det gäller frihet (vi alla var från Europa, utom en tjej som var från Brasilien) att dricka alkohol och allmän frihet for studenter.

Apropå sociologin måste jag få berätta vad vi håller på med just nu. Vi jämför barnböcker från nu och mitten av 1900-talet. Böcker från nutid är till exempel "Daddy's Roommate", som handlar om en pojke vars pappa lämnade sin fru och sonens mamma då han kom ut ur garderoben och fann en man. En annan bok är "My Big Sister Takes Drugs", som handlar om en syster som tar droger. Jag undrar hur föräldrar tänker när det koper en sådan bok till sina barn...

Daddy's Roommate, en ny barnbok

My Big Sister Takes Drugs, en helt vanlig barnbok - eller?

"The Teacher's Pet"

I Sverige finns det ofta en person i varje klass som är klassens fjäskare, rövslickare, lärarens gullegris kalla det vad ni vill, ni förstår va? I fredags skulle jag lämna tillbaka två florböcker till min lärare i botanik. Han svarar då "you are the man! I take back everything I have said about you!". Trevligt tänkte jag, då han varje lektion irriterar sig på att jag pratar hela tiden, fast än jag inte tror att han bryr sig, då han ändrade mitt quiz-score från 21/29 till 29/29, utan att säga något, jag såg det på hans dator. Det var ganska skumt, men jag tackar och tar emot. Hur som helst var det inte det som jag skulle berätta om, utan vad min kompis sa när jag berättade vad han sa. Hon sa "oh, so you are the teacher's pet!" Öh, va? Det är alltså det amerikanska/engelska ordet för fjäskare, inte buttlicker som jag trodde först alltså...
-
Under Team Sports idag, satt jag bredvid en kille och pratade innan lektionen drog igång. Plötsligt hör jag en lång signal av svagt fisljud. Han satt och fes bredvid mig!! När han var färdig sa han "det där var en riktig tjej-fis", har han inga gränser? Fast, å andra sidan, jag skrattade så att jag nästan grät.
-
På träningen idag simmade vi 4*16*25 fj,ry,br,fr st. 35,35,40,30. Det var teknik, men killen bredvid körde hårt och jag ville inte vara sämre, så det blev jobbigt. Därefter var det 4*50 MAX uppifrån en av varje simsätt. Det första hårda för säsongen. 30.?? på fj, 31.?? på ry, 42 på br haha, och 30.?? på fr. Helt okej för dagsläget. Vi hade dessutom kört styrka ett par timmar innan.
-
Jag pratade med Emma och familjen igår, och Julia i förrgår. Det var kul. Jag pratar inte så mycket på Skype, det finns liksom inte tid. Nu tror ni kanske att det är konstigt, då jag skriver ett nytt inlägg varje eller varannnan dag, men det är annorlunda. För mig tar det max 10min att skriva det här inlägget. Det handlar om prioriteringar, Facebook eller ett nytt inlägg? Ett nytt inlägg såklart. Det här är som min offentliga dagbok.
-
En bild för Emma, som berättade att hon bara läser inlägg med bilder:
Coyote (prärievarg). De lever fritt runt i Colorado. På morgonarna går de mig ofta på nerverna. Det ljud de ger ifrån sig är värre än att höra Basshunters sönderautotunade sångröst när han sjunger på engelska...

Fun fun fun

Jag känner på mig att det här inlägget kommer att bli långt.
-
Vi börjar med fredag morgon. Något trött kommer jag till skolan. Dagen rullar på ganska lätt bla bla bla. En tjej på engelskan fick kvarsittning en halvtimme efter skolan för att hon pratade när läraren pratade. Då sa läraren "nu hör vi (hennes namn) prata när jag försöker prata. Nu ger vi henne en minut (tystnad i en minut). Vi är 30 personer i rummet, du har tagit en minut av vår undervisningtid och nu ska du ge tillbaka det till oss, kom hit efter skolan för en halvtimmes kvarsittning." BADAMM!! In your face! Tyckte lite synd om henne, men på något sätt tyckte jag det ändå inte...
-
Efter lunch hängde jag som vanligt 8th period med alla intellektuella i biblioteket. Jag började läsa "the Notebook", bara för att se om jag kan börja grina till en bok. Mina ögon är torra so far. En förälder som voluntärar i biblioteket frågade om jag var sophomore (15-16år) eller junior (16-17år). Jag är senior (17-18år), och hade inte rakat mig på en vecka. Hur många 15-åringar har en värre skäggväxt än jag, det måste vara sällsynt. Visst, jag har tandställning, inte det mognaste man kan ha, men ändå. Jag tror att jag ser äldre ut än 15 i alla fall.
På kvällen åkte vi och hyrde en film, Unknown, den var riktigt bra. Den handlade om en man som glömde sitt pass utomlands och var med om en olycka. När han vaknar upp efter ett par dagar i koma är det en annan man som har stulit hans identitet. Som snacks hade vi "Swedish Fish", köpta på Target för två dollar (made in Canada...).
-
Gick och la mig och vaknade upp till en ny dag, lördag. Åkte på garage sale med min hostgrandma och tryckte i mig 1,5L Dr. Pepper på McDonalds tillsammans med en frukost-Burrito, McDonalds levererar!
-
Åkte hem och hjälpte till att städa garaget, fint blev det, men började blöda värre än en flicka under lingonveckan, dock från näsan, när jag borstade golvet.
-
Min värdpappa har en cykel som man sitter i. Jag testade den igår. Uppförsbackarna är tunga, men som tur är har den en motor i bak. Lycka! Får man inte köra bil kan man ju alltid gasa med cykeln in till stan.
-
På eftermiddagen åkte vi upp till Estes Park och Rocky Mountain National Park för att lyssna på lite älgtjut. Det var inte det vackraste lätet jag har hört, det lät som om de var i fara. När jag frågade parkvakten om skillnaden mellan "elk" och "moose" var, fick jag svaret "det är samma slags familj, men olika djur. Tack, det var det svaret jag letade efter. Hur som helst var det helt sjukt när vi åkte hem. En älg stod två meter ifrån vår bil, helt lugn och var inte det minsta rädd. Jag fick höra att lagen säger att man inte får vara mindre än 75ft ifrån en älg, men hur kan polisen mäta 75ft, under tiden. Borde det inte vara mer akut att springa, istället för stå och mäta om avståndet är mer eller mindre än 75ft?
Klippiga berg på väg mot Estes Park, lite mindre än 1h från Fort Collins

Älgar i nationalparken som skrek och levde rövare

Älgen utanför bilen

Fjortisbild i backspegeln

Det var inte bara vi som var och tittade på älgarna (Volvobil till vänster)
-
Har ni läst eller sett Stephen Kings "the Shining"? Den utspelar sig på ett hotel, Stanley Hotel. Det hotellet ligget i Estes Park. När vi kom dit pågick ett bröllop, vi krachade hela. Sedan såg jag en Chevrolet som jag bytte till mig med vår bil. Förlåt det var bara det jag tänkte. Självklart tog vi kort på hotellet.
Jag utanför ingången till ena huset

Jag och Stanley Hotel-skylten

Jag och min värdmormor utanför huvudingången
-
Köpte en t-shirt i souvenirshopen. För första gången fick jag visa mitt leg. Kassören visade sin medarbetare och småskrattade och mumlade någonting när jag fick det. Ser jag så rolig ut, jag som trodde att jag såg hård ut... När min värdbror såg mitt passfoto sa han "du ser ut som han bombaren i Norge", tack... Visst är jag blond, men fler likheter? Nej tror inte det. Jag svarade "och nu odlar jag skägg för att se värre ut än bin Laden." Det var inte okej att säga upptäckte jag, det var en öm tå jag klev på, tror jag.
-
När vi kom hem gick jag på bio med min värdbror och två tjejer från min skola. Abduction blev filmen vi såg. Bra var den. Den handlade om en kille (han som spelar varulven i Twilight med stora munnen) som upptäcker att hans föräldrar inte är hans riktiga föräldrar och sedan blir det värsta actionscenerna. Michael Nyqvist spelar bosnisk skurk, coolt med svenskar i USA. Självklart var jag tvungen att säga att han var svensk i varje scen han uppstod i. Jag och en tjej som vi gick med bestämde att vi skulle gå till homecoming tillsammans. Vi har tre klasser tillsammans och jag vet hur jag säger hennes namn, men vet inte hur det stavas, något på Z är det i alla fall. Vilken charmör jag är som inte vet hur jag stavar till tjejen namn som jag går på dans med...
-
Sedan blev det söndag och church-time. Jag tycker om att lyssna på musiken och kolla på människorna som går dit. Lyssnar gör jag inte jättemycket, men försöker hänga med vad pastorn pratar om. Vi har kommit till något kapitel på M, förmodligen Moses eller Messias (finns det ett sådant kapitel?). De har ju engelska namn, vem är John till exempel, finns det ett John-kapitel i den svenska Bibeln?
-
Därefter blev det frukost @McDonalds andra gången på två dagar. Äggmacka med 1L Dr. Pepper, en helt vanlig frukost? Only in America.
-
Så, nu sitter jag här och skriver och väntar på att min mor och far ska logga in på Skype för ett andra samtal sedan jag kom hit.

Colorado och simkunskaper

Jag kan simma. Jag njuter av att simma och tar det for givet att jag kan simma, då jag har kunnat det så länge jag kan minnas.

I Sverige har vi den formånen att alla elever i den svenska skolan ska kunna simma. Många tycker att det ar tråkigt, det forstår jag, allt är inte roligt, jag tycker inte om att åka skridskor. Det är dock väldigt viktigt att kunna simma då många i Sverige spenderar tid på stränder och pooler framförallt under sommaren, men även under resten av året.

Igår på min mattelektion berättade jag för de som satt vid mitt bord (4 plus jag) att jag tänker simma för simlaget när skolsäsongen drar igång då de frågade om jag tyckte om någon sport. Då berättar två tjejor att de inte kan simma. Jaha, tänkte jag, de tycker väl bara inte om det. Jag hade fel, de kunde inte simma. En av tjejerna hade badat i vatten (sjö/hav) en gång i sitt liv och ogillade det. När jag frågade om de inte hade varit till simhallen med skolidrotten sa de att man gör inte det här i Fort Collins. Det är ganska ofattbart att man inte lär ut simning i skolan. Nu är inte Colorado den mest vattenrika delstaten i USA, men ändå. Det finns flera sjöar i närheten och pooler. Uppsala är inte heller en vattenrik stad, men nästan alla kan ju andå simma, alla har fått möjligheten. Jag blev väldigt överraskad när jag fick höra dem säga det. Jag är glad över att den svenska skolan lär ut simning till alla skolelever, tänk vad många drunkningsolyckor det förhindrar!

"Henrik, har du frågat någon tjej till homecoming än?"

Det är en fråga som många ställer just nu. Tjejer som frågar alltså. De är antagligen ganska desperata, då dansen börjar närma sig (2 veckor kvar) och inga killar vill fråga. De känns så löjligt att fråga någon om den vill gå till en dans. De flesta killar går i grupp ändå, men för vissa tjejer verkar det ändå vara en viktig grej att gå med en kille. Mitt svar är nej, jag har inte heller några planer på att fråga någon heller, då jag inte känner någon tjej riktigt bra.
-
Om en månad ska jag och min spanskklass till universitetet här i Fort Collins på en heldags studiebesök. Skolan har inte råd med betald skolbuss (trots att det står två stycken som skolan äger på parkeringen...), så vi måste ssmåka. För det behöver man båda sina föräldrars intyg, kopia på förarens körkort och försäkringsnummer. Vi ska åka 10 minuter i bil fram och tillbaka. Varför överdriva? När jag frågade killarna närmast mig sa dem "i USA gillar folk att åtala varandra, det här är att vara på den säkra sidan... jag vet att det är dumt". Jag blir så överraskad när de själva kritiserar saker i sitt eget land, det känns inte så amerikanskt. En sak som amerikanarna har som är bättre än i Sverige är hålslagarna. I stället för två par hål i mitten har de tre hål, ett högst upp, en i mitten och en nederst. På det sättet sitter papprena säkrare än annars.
-
En tjej kastade en medicinboll på mitt ben i måndags. Det gjorde ont. Väldigt ont. Wuä.
-
Under dagens spansklektion frågade jag om amerikanarna verkligen har "Miss America" på riktigt. Alla skrattade. Ja, det har dem. Och miss Colorado. Och miss Fort Collins. Och miss lantbrukardotter. Nej, det hittade jag på, det vet jag faktiskt inte, men jag skulle inte bli förvånad om det finns en sådan tävling. Min lärare sa till eleverna "he is so cute". Jag tror inte hon menade "cute" som i "söt, snygg, attraktiv", utan som i "lilla pojken i nedersta hörnet vet inte vad en skönhetstävling är, lol". När lektionen var över kom en tjej fram till mig och sa att det gjorde hennes dag. Antingen så har hon inte varit i ett land utan skönhetstävlingar eller så var hennes dag väldigt tråkig... De förstod inte heller varför jag tyckte att det var konstigt att man röstar fram en "danskung och dansdrottning".
-
Jag har även försökt att lära mina klasskamrater att lyssna på svenska musik. Det är lite svårt att förklara "Om Sanningen Ska Fram" på engelska. När de sedan frågar om han är typ som Basshunter (som är väldigt populär här), blir det ännu svårare...
-
Över 1000 unika besökare från Sverige under mindre än en månad och över 2000 totalt, tack så mycket för att ni vill titta in här på min blogg. Hoppas att ni gillar vad ni läser och att ni vill kika in igen. Ni får mer än gärna skriva en liten kommentar också!

De senaste dagarna

Okej, ett snabbt inlagg nu, 12 minuter tills nasta lektion borjar. Vikarien idag pa Team Sports var dum. Han delade upp klassen i tva grupper (17-18st i varje). Sedan skulle vi spela fotboll och handboll. Inga regler, bara kor. Efter en timme var det knappt nagon som spelade och da stallde han sig upp (han hade inte kollat pa oss nagonting) och sager "ni ser ju inte sa svettiga ut, spring runt salen de sista 20 minutrarna". Da bubblade det i mig, det ar ju inte vart fel att hans sjukt dumma regler gor att vi till slut inte orkar spela. Vi sprang i 10 minuter, men vi g;mde oss bakom laktaren nagra i taget och byttes av sa att det fortfarande sag ut som att alla sprang... Igar kom det fram en kille till mig pa Team Sports och fragade om jag kom fran Sverige. For vissa tar det en minut att lista ut att jag kommer fran Sverige, for andra tar det sex veckor... Jag har fatt hora att jag har en stark dialekt, bla. Jag kanner mig som vaktmastaren i "The Simpsons" eller filmen som Martin lankade pa Facebook for nagra manader sedan. Har fler saker att skriva, men jag hinner inte, 5 minuter kvar tills Botaniken borjar och jag har inte gjort laxan, ajajaj...

Sverigenyheter och USA-musik

Jag sitter i skolan och tittar pa lite utbytesbloggar och ser att nagon har skrivit om att kronprinsessan Victoria ska foda en unge nasta ar. Hur har jag kunnat missa det? Stammer det over huvud taget? Det ar over en manad sedan det kom ut. Jag som trodde att jag hangde med i nyhetsflodet nagot i alla fall...

Tankte visa er lite musik som spelas pa radion har i Colorado, vet inte om ni kan se alla videor, annars kan ni ju alltid ladda ner dem...

DJ Khaled, Ludacris, Rick Ross, T-Pain, Snoop Dogg - All I Do Is Win

DEV - In The Dark


Hot Chelle Rae - Tonight Tonight


Cobra Starship, Sabi - You Make Me Feel (de spelade for ovrigt i Loveland forra helgen)Nicki Minaj - Super Bass


Gym Class Hero, Adam Levine - Stereo Hearts (aven de har artisterna spelade i Loveland forra helgen)


Patrick Stump, Lupe Fiasco (har trots namnet slagit anda...) - This City


Iyaz, Travie McCoy - Pretty Girls

Min favoritlat som dessvarre inte har borjat spelas an pa radio:

Timbaland, Pibull, David Guetta - Pass At Me


LMFAO - Sexy and I Know It (basta laten, haha)


Sedan finns det forstas massor av annan musik, men manga latar har borjat spelas i Sverige vet jag och da ar de ju inte roliga att visa.

YFU-orientation och matlagning!

I fredags klockan sex på kvällen klev jag in i kyrklokalerna i Littleton, Denver, för att sova en natt där och vara med på YFU Colorados post arrival orientation. Runt 40 andra utbytesstudenter hade valt att spendera natten på samma ställe. Hälften från Tyskland, det var tyskar överallt. Vi var två svenskar (jag och Martin), två norskor, två danskor och fyra finländare = 10 från Norden. Det var en väldigt rolig övernattning och jag pratade med mycket nytt folk. Jag tror även att min YFU-tröja var omtyckt bland kinesiskorna, då jag kände att det tryckte sina fingrar på min rygg i matkön och skrattade. På ryggen står det "Upptäck världen!" på ett tiotal olika språk, däribland kinesiska.
-
Kvinnoskämt går inte hem i alla kulturer, då de inte uppfattas som skämt, utan som fakta i vissa delar av världen...
-
När vi sedan pratade problem var det en tyska som fick höra naziskämt från en av sina lärare efter att ha sagt att hon kom från Tyskland. Den läraren är dum i huvudet.
-
En annan rolig sak var att jag kunde prata svenska med Martin - utan någon förstod vad jag sa. Det var inte mycket svenska, bara lite, men smutsig svenska. I matkön stod vi sa massa fula saker till varandra, lite överraskade blev vi när en finska stod och skrattade åt vad vi sa. Då blev vi lite tystare resten av lägret.
-
Här får jag en typ krans eller halsband, ni vet sådana där de har på Hawaii, i USAs färger, av min area rep. (som förövrigt är väldigt cool och bra.)
-
Efteråt skulle jag och mina värdpäron åka till IKEA. Tyvärr hade de en vattenläcka och höll stängt, tydligen hela dagen. De kanske vara tvungna själva att bygga ihop taket själva...
-
Jag skaffade även en mobil idag. Eller ny och ny, kör med min brors gamla. $15/mån, fria sms och 10cent/min. Lite snålt, men jag kan byta upp mig när jag vill. Skriv en kommentar med din mail och jag ger dig mitt nummer!
Jag lagade middag idag också. Svenska köttbullar med kokt potatis och brunsås. Det smakade ljuvligt!

Lazy days

Igar sporegnade det for forsta gangen, non stop. Da kande man sig hemma... Pa grund av vadret kunde vi inte vara ute pa team sports, inte inne heller da skolan hade nagot mote i idrottshallen for "Rachel's Challenge". Ni kanske har hort talas om skolmassakern i Coulmbine som agde rum for ett tiotal ar sedan (skolan ligger norr om Denver). Ett av offren hette Rachel och nar hennes foraldrar laste hennes dagbok hade hon skrivit mycket om hur hon trodde hon kunde fa manniskor att bli vanligare mot varandra. Darfor startade hennes foraldrar den organisationen for att gora skolelever (och alla andra) att bli vanligare mot varandra, det ar bra. Hur som helst hade vi ingenstans att vara, sa vi fick kolla pa film istallet. "Jaha" tankte ja, "da blir det val en undervisningsfilm om hur idrott fungerar". Jag hade fel. Vi fick valja mellan "Happy Gilmore", "Iron Man 2" och "Dumb and Dumber". Visst, de tva forsta handlar ju om sport, men det ger inte sa mycket kunskap. Min klass valde det forsta alternativet. Helt klart den lataste lektionen hittills.

Jag, min vardbror och en till kille korde styrka igar med tjejsimlaget. Det var ett par manader sedan jag korde styrka. Jag har ont idag... Dessutom simmade vi efterat, strax under 4000m. Jag ska forsoka ta lite bilder harinne i skolan, det ar valdigt frascht och gymmet ar ganska stort.

Imorgon ar det "Constitution's Day", konstitutionens dag, men vi "firar" den idag. Varje lektion borjar med att en larare pratar i hogtalarna i ett par minuter om hur viktigt det ar att bevara demokratin som manga idag tar for givet.

Om nagra timmar aker jag ner till Denver, en timme bort. YFU-orientation med sleepover. Det ska bli kul, tar med mig kameran.

The Stadium

Yoyoyo! Är nu hemma efter det tredje simpasset i Epic Arena, en episk pool, lol. Jag ska sluta skriva lol, fick höra av en tjej tidigare i veckan att bara tjejer säger/skriver så... och wannabe-tjejer...
-
Här är simarenan jag tränar i:
Plaskbaljan

Nedersta delen på bassängen

Andra sidan av bassängen + lite av läktaren. Klockan var nio på kvällen och stängningsdags, därav mörkret i vissa delar av bassängen.

Bassängen från the other side, läktaren skulle jag tippa på rymmer ca 500pers, 5 sektioner (jag vet att bilden bara visar fyra), 10 rader, minst 10pers får plats där.

En annan vy av bassängen, 25x50m

Ännu en bild med i stort sett samma vy

Utsidan, EPIC, så jävla episkt namn

Här är vad det står för. Ishallen ligger precis bredvid. Tänk om vi kunde dela på temperaturen mellan simarenan och ishallen. Fläktarna i simhallen är bra, men det är ändå sjukt fuktigt.
-
Jag måste få berätta om en lärare jag har, han är så sjukt skön. Igår fick vi tillbaka ett läxförhör (fick A+ på mitt första läxförhör någonsin i ett amerikanskt high school, det ni! Visserligen var det enklare än ett svenskt läxförhör för fjärdeklassare, men ändå, A+!) om engelska synonymer. Min lärare höll då upp ett betygsatt läxförhör och gav det till en kille på närmsta raden i klassrummet. Läraren säger "säg mig, vad är den här elevens betyg?" "B-" "ja, det är ju helt okej, men säg mig, vad är elevens namn?" "jag kan inte se vad det står". Då säger min lärare "nej precis och om jag inte ser vems läxförhör det är, då är det ju ingen idé att rätta det, eller hur?" "nej", svarade klassen. Läraren fortsätter "därför gör jag så här med det" då tar han pappret till dokumentförstöraren och strimlar hela pappret inför klassen, vips var det läxföhöret borta. Tråkigt för personen som det tillhörde, kul för oss andra. Nu visste han visserligen vem det var pga. uteslutningsmetoden, men vi alla lärde oss en läxa. Skriv ditt namn tydligt. Det var ett av hans "learning moments", de uppstår varje lektion, som idag när en tjej blåste bubblor med sitt tuggummi. Det får man inte i hans klassrum - eftersom han själv aldrig har lärt sig göra det, haha. Jag gillar den läraren.

Simning och gaser i magen

Okej, gör om mitt inlägg om simningen. Jag tycker om simningen här. Idag var en rolig dag på simningen. Vi simmade i strax över en timme, 3000m, det är väl helt okej? En sak vi gjorde var 300m kick på mage, det bästa vi kunde, 5.40, helt okej för att vara på mage? Det är ju ändå andra passet på två månader.
-
Jag fick även ett mail från skolcoachen idag angående styrketräning. Måndagar och torsdagar efter skolan ska vi gymma i en timme med tjejlaget. Ska försöka att även springa ett par gånger i veckan, i alla fall så länge det inte finns snö på vägarna. Det sägs att det kan komma i september, men det försvinner ju förstås snabbt, men ändå september?! Till och med Kiruna har väl barmark då? Hur som helst blir det då 10-11 pass träning i veckan, helt okej? Av dem är 8-9 med tränare.
-
Klubbloggan, Fort Collins Area Swim Team, FAST
-
Idag kom bibliotikarien fram till mig och frågade om jag hade en blogg som jag skrev i under året här i Colorado. Jag blev lite nervös, men svarade ärligt "ja, det har jag", samtidigt som jag tänkte (fan, vad har jag nu skrivit?!). Det visade sig att jag hade glömt att logga ut från blogg.se på biblioteksdatorn som de har bakom disken. Då hade bibliotikarierna diskuterat om vilket språk det var skrivet på. Sedan såg de en bild på mig och förstod att det var svenska. Det är skönt att vara i biblioteket. Surfa lite, göra läxor eller som idag, gå runt och ta ut alla böcker om konstitutionen i USA och alla hundböcker i hela biblioteket. Lite drygt, men ganska kul. De använder sig av ett mycket smartare system än i Sverige. Istället för att gå på författarens efternamn har alla böcker ett nummer och bokstäver längst ner på bokryggen så att det blir lättare att hitta. Det kanske inte låter så smart, men det är det.
-
Jag börjar bli bekväm nu i familjen. När man simmar bildas ofta gaser. Man fiser. Vissa gör det mindre, vissa gör det mer (jag, *host host*). Så nu när vi kom hem efter träningen säger min värdbror när vi stod i köket och gjorde mackor "Henrik, hör på det här!" (fisljud). Jag, omogen som jag kan vara ibland, skrattar så jag nästan gråter. Fast, man vill ju inte vara sämre, så när vi sitter och käkar framför TV:n säger jag "lyssna här då" och drar iväg världens rackabajsare. Då började vi skratta, så mycket så att min värdmor, som är i köket, frågar vad som är så roligt. Inget, var förstås svaret.

9/11 och andra saker

Igår var det 9/11, en hemsk dag på flera olika sätt. Terrorattentaten i New York och allt som kom att förändra världen efter det och dagen då Anna Lindh dog. Hela lokaltidningen var fylld av artiklar kring attentaten i New York igår och många amerikanarna jag är vän med på Facebook hade patriotiska posts på sina wallar.
-
Igår var även dagen då vi fick posa lite - det var dags för seniorpics! I två timmar höll vi på och åtminstone en bild blev nog bra. Fotografen hostade dessutom en tjej från Tyskland med YFU i år, det var lite coolt.
-
Idag på Botany-klassen pratade vi om horsetails, typ en blomma som vi har i Sverige, men som jag inte vet namnet på. Med det namnet kom vi inte på hästar och jag nämnde i någon mening "äter ni häst här eller?". Alla bara "häst? öö, nej verkligen inte!" Tjejen bredvid mig sa "du skrämmer mig lite nu". Jag fortsatte "vadå, häst, som i djuret häst. Äter ni dem inte?" Fortfarande ett starkt nej. Då sa min lärare att man äter häst i nästan alla länder. Alla frågade oss (min lärare hade också ätit häst) hur det smakade typ som om det skulle vara exotiskt.
-
Nu ska vi iväg till simträningen för första gången. Det har typ varit något fel på bassängen, därför har vi inte kunnat dra igång tidigare. Jag är väldigt excited på hur se hur allting fungerar!

Helg!

Igår var första dagen som min värdmor behövde ropa på mig för att gå upp. Jag försov mig, jobbigt läge.
-
Fredag igår. Katy Perrys "Last Friday Night (T.G.I.F)" spelas minst en gång varje timme på de två radiostationerna som jag lyssnar på. Nicki Minaj spelas mycket också.
-
Min skola är ett riktigt republikannäste - bland eleverna, inte lärarna. En lärare jag hade igår smulade sönder hela den amerikanska skattepolitiken. Han berättade hur fattiga alla skolor i staten är. Colorado skulle vara den 48:e bästa staten i landet, eller tredje sämsta. Sedan några år sedan äger staten ett antal kasinon runtom i staten. Kul att spela för medborgarna, kul för staten som får in pengar istället för att höja skatten (hur skulle det se ut liksom?). Bra, tycker många, då kan i satsa mer pengar på skolan och förbättra skolplaceringen i landet. Nej, det går inte, tycker moralkärringarna och gubbarna. Vi kan ju inte använda sådana pengar till skolan, de pengarna är ju inte "rena". Nu går därför pengarna till parker. Det är i och för sig bra, det är en prioriteringsfråga, jag hade valt annorlunda.
-
Volleybollmatchen i torsdags ställdes in, bortalaget hade ingen bensin till bussen(!). Därför kollade vi på fotboll (soccer). Min skola utklassade bortalaget med 6-0.
-
Idag på morgonen var vi ute på "Garage Sales", typ loppisar i folks garage. Ett riktigt I-landsnöje. Jag hittade nada. Dock såg jag en svensk militärjacka i ett garage. Det var coolt, inte vad man förväntar sig att hitta i ett garage på andra sidan Atlanten.
-
Nu ska jag ut och plocka blommor. För botaniken, verkligen inte för nöjets skull...

Game-time!

Idag hade vi brandövning på skolan. Tjöt och blinkade gjorde det. När vi är på väg ut mot uppsamlingsplatsen frågar en tjej mig om vi har brandvarnare i Sverige. Jag svarade "öö, ja det är klart att vi har" (något förvånad över frågan), hon svarar då "okej, men i Kina, där har man inga brandvarnare". Hm, visserligen är Kina ett land som begränsar vad befolkningen ska och inte ska få veta, men att de inte använder brandvarnare är inte något jag tror på. När jag frågade varför då, svarade hon "men det är ju för att det bor så många i Kina". Vad säger man?
-
Ikväll är det första vardagsmatchen. Damvolleyboll. Det var en footballsmatch i helgen som var, men vi orkade inte gå på den. Tydligen hade det varit 1000pers på den, ganska imponerande tycker jag som Uppsalabo. Ska försöka ta med mig kameran och ta lite foton oc visa hur stor idrottshallen är. Ska fråga också om jag var ta kort på hur skolan ser ut invändigt också, vågar inte göra något utan lov hehe.
-
Imorse var det Team Sports. Jag blir frustrerad över att spela lagsporter här. Det finns alltid minst två stycken (killar) i varje lag som anser sig vara "bättre" än alla andra i laget och tycker att de själva är de som ska göra poäng/mål. Tyvärr är de oftast inte de bästa i laget och missar ofta att anfalla mot de andra laget. Vi kör ofta att man ska kasta bollen till varandra och inte springa med bollen. Om man tappar bollen är det det andra lagets boll. Det säger sig själv att det är omöjligt att göra mål med två personer. Kanske skulle jag ha sagt något, men jag vägar inte, man vill ju inte komma in och tro att man kan bestämma liksom.
-
Till lunch idag åt vi på McDonalds. Drive-Thru. Det roligaste med dem är att (i alla fall i bilen jag åker med) säga "jag vill ha en Whopper" (Burger Kings hamburgare).
-
Idag fick jag även min första tillsägelse att vara tyst under lektionen. Det var på botaniken. Jag blev nästan lite stolt att få en tillsägelse för att jag pratar för mycket - på engelska! Det hade varit obefintligt förra läsåret. Apropå tillbaka i tiden är det idag en månad sedan jag kom till USA. För exakt en månad sedan satt jag på Newark Airport och väntade på mitt plan och fick choklad av en äldre kvinna. Den här månaden har gått väldigt långsamt och varje dag har varit väldigt lärorik.

Mina skämt

Igår på sociologin pratade vi om könsroller, hur vi redan som småbarn blir uppdelade i t.ex. leksaker. Flickor får dockor, pojkar får också dockor, men de heter actionfigurer... Bla bla bla om det, det var dock ganska intressant och kul. Sedan säger min lärare (kvinna) att hon fick ett leksakskök när hon var liten. Då började jag skratta. Själv. I hela klassen. Konstigt att bara jag såg det roliga i det.
-
Det finns mexikanare som jag brukar äta lunch med som pratar non stop. Alla mammor här säger att hans ordförråd är uselt. Uselt är det inte, det är bara det att varannat ord är en synonym för könsorgan. Han är rolig, han kan många inkorrekta skämt...
-
Idag på botaniklektionen använde vi laptops för leta reda på olika blommor vi skulle plocka. En tjej säger "jag tycker inte om datorer", min lärare svarar "är du amish eller?", jag skrattar, han frågar "vet du vad det är?", jag svarar "ja" samtidigt försöker jag tänka ut en film som jag har sett med amishar i. "The Village" hade väl varit den korrekta filmen att säga, tyvärr var inte det den första filmen jag kom att tänka på, utan "Sex Drive". När jag frågade om någon hade sett den var det tyst, ingen visste vad det var. Läraren tittade också lite konstigt på mig. Hur som helst, filmen är i alla fall rolig.

When I walk in the spot, this is what I see; everybody stops and they staring at me

Okej, jag tar vid var jag slutade det senaste inlägget. Det här kommer att bli ett långt inlägg.
-
Efter sociologilektionen hade jag US Literature and Humanities. Min lärare frågade hur många som hade sett "Married With Children" ("Våra värsta år"), jag var den enda i klassen. Vad säger man? Tack TV6 för det.
-
I biblioteket kom en tjej (också senior) fram till mig och pratade. Och pratade. Och pratade. Jag var i biblioteket i över 90 minuter och hon pratade i stort sett hela den tiden. Blev lite osäker när hon ville att vi skulle göra svenska pannkakor tillsammans och när hon ville att jag skulle ta henne till Sverige. Jag bytte ämne då.
-
Senare på kvällen åkte vi (jag, min värdbror och två till) och hyrde en film nere på stan. När jag kom in i affären var det som när Adam och Eva fann paradiset, coolt! Affärens förbjudna frukt var den stora samling tånårsfilmer som ingen mer än jag verkar gilla. Dit vill jag gå igen.
-
På lördagen åkte jag och mina värdpäron ner på stan och tittade på "Tour de Fat", ungefär som forsränningen i Uppsala, fast på cyklar och alla fick vara med, "alla ska med" hehe. En cykel var ascool, det var en bar med kanske 10 platser som alla hade trampor. När alla trampade rörde sig baren lika fort som en vanlig cykel. En sådan cykel vill jag ha. Efteråt åt vi lunch på en vietnamesisk restaurang. Det var den bästa orientaliska maten jag har ätit någonsin. Det var kyckling i stark sås med sesamfrön över tillsammans med smaksatt ris, gott!
-
Igår kom Martin och hans värdsyster över. Vi käkade lunch i Old Town, och gick vidare till Starbucks (som finns överallt...) Det var kul!
-
Idag besteg jag, min värdbror och min värdmamma Horsetooth, ett berg/höjd utanför stan. 2h tog det upp, 1h ner... Jobbigt, men kul. Här är faktiskt några bilder jag tog idag:
-
Versta sjön jag tog från bilfärden upp till startstationen. Den är helt fejkad, typ 40år gammal bara.


Vy från gångstigen

Jag lite mindre än halvvägs upp. Vyn bakifrån är över Fort Collins och österut. Kolla också mina nya mosquitobrillor som jag köpte i mataffären för $4, då känner man sig rik.


Stigen vi gick på


Fort Collins från stigen


Horsetooth (döpt efter att toppen liknar en hästtand). Personligen kommer jag på flera inkorrekta ord...


"Klippiga Bergen", ganska osäkert ställe


View from the top!


Utsikten österut


Jag och min värdbror (mitten) uppe på toppen


Jag och min hostmom på toppen


En kort liten film från toppen som jag spelade in. YouTube har varit snälla och sparat ett bra användrarnamn åt mig.

I am sexy and I know it....

6AM woke up in the morning
had to be fresh, rolled downstairs,
couldn't find milk = no bowl and cereal
Seein' evereything the time is goin'
Tickin' on and on, no rush today
We don't have a bus
I went with my hostbro'

I had many choices
in the green BMW-car
I had to make my mind up
which seat do you think I took?

IT'S FRIDAY FRIDAY

Ja, det ar fredag idag. Hade Sociologi nyss. Hur tror du att skoldistriktet kan minska klyftorna i utbildning mellan fattiga och rika? lod en fraga. Mitt svar: hogre skatter. Jag hoppas man inte maste lasa upp sina svar infor klassen...

Lyssna pa den har laten :) Nar jag sokte pa lattiteln gar det inte for skolan har blockat det, antagligen pa grund av ordet "sexy", da det gick att soka utan det ordet. Lite tontigt maste jag saga. Man far ha sex i USA nar man ar arton, men skolan vill inte att man ska veta om ordet "sexy" nar man ar arton...


Friday tomorrow!!!11111oneone!!1!1!

Wow, it's Friday tomorrow!! På min skola har dagarna olika namn, färger. Någon är typ grön, fredag är ironiskt nog BLACK.
-
Jag hade Team sports today. Vi spelade handboll i innebandymål (inte exakt, men nästan sådana mål) i över en timme, det var ju kul... Läraren börjar lektionen med att säga "spring runt salen i x antal minuter", därefter berättar han vad vi ska köra för något. Sedan sitter han på golvet och tittar på/sin mobil, tills vi slutar. Lättförtjänta pengar. Jag var väl mitt lags kossa, spang bara runt i cirklar för att det skulle se bra ut, förtod inte så mycket av spelet. Reglerna var att killarna var tvungna att skjuta från 3m-linjen, tjejerna från 1m... Jag fick massor av bollar skjuta på mig, en rakt i ansiktet, det var de stunderna som jag fick nudda bollen...
-
Min sociologilärare är väldigt liberal av sig har jag märkt, jag gillar henne. Hon verkar tycka som jag. När jag pratar om politik här verkar allt vara annorlunda. Först; folk här gillar Palin. Andra; amerikanskt liberal = svensk socialist, förstår inte likheten alls.
-
Jag har en tjej i min Advisoryklass som också är i min Team sports- och Botanyklass. Vi snackade idag under labben om vad man kunde göra för kul i Fort Collins. Inte så mycket sa hon. Dock fyller hon arton nästa vecka och säger att då får man gå ut och klubba, men man får ju inte dricka. Hon sa också att det fanns en riktigt bra klubb nere i Denver, kul!
-
Nu börjar jag prata en del med folk, spanskan och botanikklassen är lätt de bästa. Alla är så sjukt oseriösa, speciellt botanikklassen.
-
Hittade ett par nya idrottsskor igår också, 30dollar kostade dem, (180-200kr), tydligen ett bra köp. Känner mig tattig som kollar var det stora röda skyltarna med "CLEARANCE" står. En sådan här svettröja köpte jag också igår, löken på ryggen är inte att leka med på Team sports... 10dollar (60-65kr), helt klart värt.

RSS 2.0