Bli av med oskulden och osmakliga skämt - från en lärare!

Det här kan ju vara den met intressanta rubriken som jag har haft på den här bloggen...
-
Vi börjar med oskulden. Jag förlorade min yardsbassäng-oskuld i torsdags. Där var jag väl lite rolig (...) hehe. Det var en väldigt härlig känsla av att simma i en kortare bassäng.
-
I fredags när jag kom till skolan hade någon klottrat på fasaden. Rektorerna hade täckt över ett "fult" ord som någon/några hade klottrat. Ordet var "shit", ni förstår, ett sådant hemskt ord ska inte ungdomar i övre tonåren behöva lida av att se... Dock visar man skräckfilmer efter skolan hela nästa vecka i skolans regi, det däremot är helt okej. Nu åkte killen som gjorde det fast, då han inte skylde ansiktet inför övervakningskamerorna eller tvättade händerna innan han kom till skolan... Straffet? Avstängning såklart.
-
Nu kommer vi till de osmakliga skämten. Min engelsklärare ville fylla ut tiden i slutet av lektionen genom att berätta några skämt. Det var väl sådana där "ha ha"-skämt. Sedan tittar han på mig (jag sitter längst fram på en kant, utan någon på sidan = isolerad) och säger tyst, nästan som han skäms, "sedan har vi ju de här "bebis-skämten...". Jag nickar och förstår vad han menar och tänker samtidigt att han är ute på väldigt hal is nu. Han drar några skämt och jag vet inte vad jag ska säga och resten av klassen bara gapar av chock. Sedan drog han några till, så sjukt osmakliga!
-
På kvällen kom en simkompis över och vi hyrde "The Girl With the Dragon Tattoo" från Redbox. Den var bland de vidrigaste filmerna jag någonsin sett och rekommenderar den ej till sådana där klena typer som jag som bara gillar lågbudget-tonårskomedier...
-
Dagen efter åkte vi ner till Manitou Springs (två timmar söder om Fort Collins) för att kolla på ett Halloween-race. Det var ett race där utklädda gäng körde en vagn genom byn/staden, fortast vann. Det var kul. Det var en YFU-meet up, men såg ingen där, men vi åkte ändå för att träffa några släktingar i Colorado Springs (15 minuter en kvart bort).
-
Karta, ur mitt fördomsperspektiv över Colordo och Utah...

Cool klippa utanför Colorado Springs

En klippa som kallas för "de kyssande kamelerna" pga. att det ser ut som två kameler som pussas om man använder sin fantasi (eller om man röker på/dricker massor av alkohol... (något som vi trodde i bilen))

Downtown

Min favoritvagn, de fullföljde inte loppet, utan sprang in till en närliggande bar... Jag gillar hur de tänker...

Jag framför någon konstig vagn
-
Min värdfar tog sin high-school-examen från ortens high school. Skolan hade en helt fantastisk vy som få skolor kan konkurrera om...
-
Vy från fotbollsplanen
-
Lunch åt vi på Jimmy John's och middag på BJ's Barbeque, väldigt gott. Under middagen (som var tillsammans med min värdpappas brors familj) frågade min värdmormor som satt bredvid mig såhär:
-Henrik, do you drink beer?
-Eh, I can't drink it here.
-Why not?
-Because I am 18...
-Aha okay, but I don't think they care.
-I am afraid they do.
-Well, that's too bad.
Å, hon är så himla rolig!
-
Sedan på kvällen såg jag och mina värdpäron "Soul Surfer" som var baserad på en sann berättelse om en flicka på Hawaii som var med om en hajolycka och förlorade den vänstra armen. Min värdfamilj måste verkligen tycka att jag är en mes som håller för öronen och tittar bort när läskiga grejor händer...
-
Jag vägde mig för första gången igår. Resultatet var överraskande stort, jag hade gått upp 15 pounds eller 5kg - på mindre än tre månader...

SNÖ - I OKTOBER?!

Som rubriken låter fick vi alltså säsongens första snöoväder över oss igår. Alla skoldistrikt i Colorado höll stängt, utom Fort Collins... Det var riktigt blöt snö som kom och många träd blev kraschade. Helt paj. Vår Field-trip till CSU (stadens universitet) blev inställt.
-
Under dagen ropade rektorn ut över hela skolan "hej, jag vill bara meddela er att om ni har hört ett rykte som säger att vi har ställt in skoldagen, så är det fel", snacka om att vilja bli älskad av eleverna...
-
Ikväll har vi träning i en annan pool här i Fort Collins. Den är 25 yards lång och är ganska liten. Det ska bli spännande att simma i en yards-bassäng för första gången! Igår kom för övrigt skoltränaren förbi på träningen. Så idag sa han "Henrik, viket bra fjärilsim du har!" "tack" svarade jag. Sedan så sa min värdbror att det faktiskt är ryggsimmet som är min specialitet, men då sa han bara "du kommer nog att få simma 200 medley och 100 fjäril". Då stod jag och min värdbror som två frågetecken, hur tänkte han där?
-
Snö

Snö

Ett litet inlagg

Sitter i datasalen, darfor kan jag inte skriva med de sista tre bokstaverna i det svenska alfabetet.

Jag hade nyss sociologi och da brukar vi alltid borja med att beratta om nagra nyheter som har hant nyligen, inrikes och utrikes (mest inrikes). Det ar en tjej som alltid berattar massa tragiska nyheter t.ex. en tjej som dog pa ett universitet har i Colorado i en influensa, eller om en trafikolycka. Eller, som idag, om en brand i Fort Collins igar. Visst ar det nyheter, men det finns val lite gladare nyheter?

I forrgar var vi pa ett kalas hos grannen tvars over gatan. Hon hade fyllt 65 och gatt i pension. Nar vi at sa satt hennes barnbarn (mindre an ett ar) och at och plotlisgt blev hon helt rod i ansiktet som om hon skulle borja grata, men det forsvann lika fort som det kom - hon hade bajsat i blojan! Som tur var, var jag inte den som skrattade hogst och langst, utan en aldre kvinna. Lite kul.

I helgen ska vi pa nagon YFU-meet up nere i Colorado Springs. Det sade i alla fall min vardmamma imorse. Vet inte vad det var, men kul ska det bli, hoppas att det kommer fler an forra gangen...

Imorgon ska det bli nollgradigt och risk for sno, men i helgen ska det bli over 20 igen...

Åh åh åh men jag har vunnit en minst lika prisvärd nål. Åh åh åh bland miljoner spermier gått först i mål.

Idag var min värdmamma och min värdmormor till IKEA i Denver. De kom hem med massor av saker som påminde mig om Sverige. Annas pepparkakor, havreflarn, skohorn, chokladkakor och förstås - lingonsylt!
-
Fick ett brev från skolan idag under idrottslektionen. Tydligen ska jag hålla ett föredrag om mitt land en dag i november inför en språkklass. Kul!
-
Under dagens botanikklass kom vi in på pandor. Min lärare sa att det bara finns runt 14 stycken i hela världen för (enligt honom) kineserna inte bryr sig. Då kände jag för att skämta till det genom att säga att det är bara rika som har råd med att äta panda. Inte helt uppskattat av ett par tjejor i klassen, men jag och tjejen bredvid (hon jag gick på homecoming med) fortsatte att skämta, hehe. Senare under labben som var att undersöka monocot-stammar och dicot-stammar pratade jag med min labpartner (samma tjej) om vad vi ska vara på Halloween (nästa måndag). Min värdbror ska vara prostituerad (...), tjejen på simningen ska vara Nicki Minaj. Vad min labbpartner skulle vara, minns jag inte riktigt. Men när läraren kom förbi och frågade vad vi skulle vara, svarade hon glatt dock "Henrik is going to be Lil Wayne for Halloween!" (ett skämt jag sa då min simkompis sa att hon skulle vara Nicki Minaj (hon är svart lik Nicki Minaj, som sjunger ibland med Lil Wayne...). Svaret från läraren blev "Henrik, you are weird...". Hehe, tack?
-
Min garderob för ett par veckor sedan, städad och fin?

Pang pang

I torsdags efter skolan så hade ett paket kommit till huset. Det var kött från en släkting någonstans långt bort, för paketet innehöll massor av is som blir rök när man blandar det med vatten, typ kolsyra. Eftersom ingen var hemma mer än jag, min värdbror och en kompis (och värdmormor) beslöt vi oss för att spränga lite flaskor. Min värdmormor blev lite chockad efter första smällen som var en rejäl en. Allra första flaskan sprängdes aldrig, men eftersom det här är USA tar man ju fram geväret som är i närheten och avlossar några skott mot flaskan... Jihaa!
-
Kvällen avslutades med att jag, min värdbror och tre andra satt i badtuben (eller vad det heter) i några timmar.
-
Här är lite kvalitetsnyheter från USA Today...
-
I fredags bar jag shorts. Över 20 grader varmt - i oktober!
-
I fredag var det även studiedag så jag hade en hel dag av att inte göra någonting. Eller, jag blåste bort löven från uteplatsen andra gången den här veckan. Det är lite tråkigt att fem minuter senare är det lika mycket löv igen på platsen...
-
Håll i er nu, för nu ska jag berätta något som kan vara värt att skriva ner. Jag cyklade in till stan och köpte lite kalsonger i fredags. True story.
-
Igår åkte jag och min äldre värdbror och spelade air soft gun (inte paintball som jag trodde) med några andra, det var kul. Eller jag var helt klart sämst, så det var inte riktigt lika kul. Vissa hade värsta dräkterna och militäruniformerna. Jag använde en pistol, andra hade stora gevär, lite läskigt, men det är ju ändå USA. Det är lite annorlunda tänk här, sex-scener på film blir överspolade även när man är myndig, men skjuta med gevär på varandra är helt okej...
-
Käkade lite tårta igår. En stor, gräddig tårta, mums.

Skolsäkerhet och saxofonsolo

Solnedgång över Klippiga bergen
-
Idag på advisoryn var det en film om skolsäkerhet. Vad som händer om det brinner, om det springer in en person med vapen eller om ett vilt djur kommer in på skolområdet. Det sista lät kanske lite konstigt, men är faktiskt det enda som har drabbat skolan. Ett vilt djur hade tydligen sprungit in på skolområdet för några år sedan, dock hörde jag inte vilket djur det var. Apropå vilda djur, såg jag och min värdmormor en vild räv i ett bostadsområde för några veckor sedan. Då blir man lite överraskad och chockad, lite rädd också, med tanke på alla tama djur som bor i områdena här.
-
Tillbaka till filmen. Hela skolsäkerheten har tydligen har tydligen höjts sedan skolskjutningarna på Columbine för över 10år sedan, i Denver, en timme från Fort Collins. Skolan jag går på är byggd efteråt och när jag såg filmen hur man ska bete sig förstod jag också att skolan är byggd för att förhindra en ny katastrof, vilket jag tycker är väldigt bra.
-
Har det varit någon person som har blivit dömd för djurplågeri nyligen i Hudiksvall? Det var nämligen på förstasidan i lokaltidningen igår under rubriken "just weird"...
-
För ett par dagar sedan visade jag min värdbror "Epic Sax Guy", ni vet killen som spelade saxofon i Eurovision Song Contest för nåra år sedan. Det blev en succé här i huset när jag visade den! Här är den igen:
-

"Här sitter vi och dricker likör"

Har en trakig off-period just nu... Ikvall kommer min andra vardbror hem fran sitt universitet i Oklahoma. Pa lordag ska vi tydligen spela paintball, det blir kul!


Knockout

Igår hade vi vikarie på både idrotten och matten. Samma vikarie, en kvinna i övre medelålder. Hon är bra. Hon började matten med att visa en bild på en björn och sa att den hade tagit sig in i deras trädgård för ett tag sedan. Djurvårdare sköt björnen med bedövningsskott, men tyvärr var det lite för mycket för den lilla björnen (som bara var några månader gammal), så den klättrade upp i ett träd och somnade och ramlade ner och avled. Ganska tragisk historia.

Jag lämnade in mitt plantprojekt igår. 26 plantor pressade och identifierade. Det var ett krävande projekt, men slutresultatet är jag väldigt nöjd med.

For ett par veckor sedan fragade min tranare vad vi skulle vara pa Halloween. En kille (som ar asiat) sa att han skulle vara asiat andra året i rad, haha. Min tranare skulle, tillsammans med sin kille, vara tva regnbagar som i YouTube-filmen.

Annars händer det inte så mycket. Sitter och kollar på filmer på YouTube i biblioteket. På fredag är det studiedag och ingen skola, glädje!


Lil Wayne, Nicki Minaj - Knockout

Denver Roller Dolls och Star Wars

Till att börja med vill jag skrämma upp min mor med att säga att jag var nära min första bilolycka igår. Det var ett gäng i en bil som höll på att backa in i vår bil när min värdpappa backade. Dock var det inte vårt fel, då den andra bilen backade ut från fel håll.
-
Middag blev det på en snabbmatsrestaurang som heter Popeyes Louisiana Kitchen, ungefär som KFC, men fräschare. Vi åt inte i själva restaurangen, utan körde drive-thru. Drive-thru finns överallt, bank, apotek, glassbar m.m. och förstås mat!
-
Det blev Denver och First Bank Arena igårkväll. Denver Roller Dolls spelade. Det var tjejgäng om åkte inlines och var utklädda. Spelet förstod jag inte så jättemycket av. Det gick ut på att en tjej startade från halva planen med en stjärna på hjälmen. Hon skulle åka ifatt de andra och fick en poäng per motståndare hon passerade. Allting var tillåtet, så många fula knuffar och tacklingar var det...
-
Det var en YFU-meetup där. Av 40 studenter kom fyra, jag och tre tyskar. De pratade tyska med varandra - hela kvällen! Jag kände mig något utstött. Sedan träffade vi några australiensare som var på en jorden-runt-resa under ett år. Ganska coolt.
-
Även företaget som gör Star Wars-dräkterna var där. Nu har jag inte sett de filmerna och kan inte namnet på de flesta av dem, men coolt var det. Här är några bilder från kvällen.
-
Innifrån arenan, de åkte runt i cirklar likt skridskoåkare

Spelarna

Denver Roller Dolls

Anja, Dominik, Lina och jag tillsammans med någon vit snubbe från Star Wars
Lite suddig bild, men Dart Vader är det i mitten

Till sist, bilden som gjorde min dag, jag tillsammans med min värdbror i Chewbaccas famn

Episk vår

För ett par veckor sedan var det min morfars tur, idag är det min farmor, GRATTIS FARMOR! 85år!!
-
För ett par nätter sedan när jag skulle gå och lägga mig började jag tänka på vad Victoria och Daniels unge skulle kunna heta. Flisan, Skuttan, Tindra eller Tequila. Zveah eller en annan annorlunda stavning på ett namn skulle fungera helt okej tycker jag om det hade varit en tjej. Cenny (med c), Legolas, Danny vore ju ganska coolt eller varför inte Truls om det blir en kille? Jag har inget liv ibland, men fatta coolt om den blivande drottningen skulle heta Tequila Bernadotte...
-
Det var en episk grej som händer i vår. En annan sak som händer är att den sjätte april släpps den åttonde filmen av "American Pie", det kommer ju bil helt sjukt episkt. Datumet är bokat och här är trailern (inte helt smaklig, men rolig...)
-
Här är för övrigt en bild från fotbollsmatchen under homecoming-veckan förra veckan.
Jag uppe i det vänstra hörnet, till höger om mig min värdbror och hans date på homecoming, nedanför är det en tjej som jag träffade på dagen då vi valde klasser och till höger om henne en tjejen som sitter bredvid mig på sociologin

Att söka in till universitet i USA

Jag hade sociologi nyss. Vi pratade om hur rasminoriteter går före vita studenter vid ansökan till universiteten. Det hela började med att en tjej sa "alltså, svarta håller ju på att ta över det här landet", inte helt korrekt sagt, vilket min lärare påpekade. Jag ska väl tillägga att hela klassen ink. läraren är vita.

Sedan började diskussionen komma in på hur universitet ofta väljer studenter från en "ras" som inte är vit när studenter söker in till universitet. Folk hade väldigt starka åsikter om den saken. Till och med de personer som jag trodde hade en väldigt hög acceptansnivå. Jag tyckte hela diskussionen var konstig och tyckte lite synd om läraren som försökte förklara varför universitet har en sådan regel.

Jag vet inte vad jag tycker. Hela rasfrågan känns ju väldigt ute, lite 1930-40-tal, men ilskan hos studenterna kan jag forstå. Vad säger att en "vit" (vem bestämmer vilken "ras" man tillhör?) person har allt man kan önska sig? På min skola går det nästan bara "vita", men det är inte så att alla är rika för det. Eller vad säger att en "svart" person inte kan vara rik. Min lärare berättade att Obama hade kritiserat hela processen. Hon sa att han tyckte att det inte är rasen som ska kvoteras in, utan den samhällsklass man kommer ifrån. Jag gillar hur han tänker. Dock föredrar jag fortfarande den svenska modellen med fri eftergymnasial utbildning.

Jag har börjat att kolla pa Ellen nu, det börjar när jag kommer hem från skolan. Samtidigt går Jerry Springer, men det hoppar jag... I förrgår var det två småtjejer hos Ellen som sjöng Nicki Minajs "Super Bass", ganska imponerande, men är inte den mörkhåriga tjejen lite för mycket? Eftersom det är USA programmet spelas in i kom förstås Nicki Minaj till studion... Sorry för spoilern. Jag hoppas att klippet fungerar i Sverige.Occupy Wall Street - Swedish edition

Jag sitter här på kvällen och läser lite svenska nyheter och hittar den här från SVT om att ockupationerna har nått Stockholm. Jag tycker det är lite ... töntigt.
-
Vad jag har lärt mig här i USA under de två månader som jag har varit här är att vi i Sverige har det väldigt bra. Vi har en sjukvård och skolgång som inte kostar oss något (eller jo, staten fixar det med invånarnas skattepengar). Att nå "the Swedish Dream" är enligt mig enklare än att uppnå "the American Dream", som för mig är skaffa sig en bra utbildning, ett hus och en famlj. Drömmen är självklart individuell, jag talar bara utifrån mitt perspektiv.
-
Att försöka kopiera det som startade i New York och göra en svensk version av det känns löjligt och onödigt. Sveriges ekonomi är en av världens starkaste. Länder som Irland, Storbrtiannien och Spanien har fått besök av demonstrationerna, men det är förståeligt, de ländernas ekonomier är svaga och något måste göras drastiskt för att fler inte ska behöva bli arbetslösa.
-
"Frågor som känns viktiga i Sverige är till exempel klimatet, jämställdhet och de ökande klassklyftorna. Vi vill tvinga politikerna att ändra det sätt de jobbar på, det är alldeles för toppstyrt", säger Einar Stensson en av initiativtagarna till demonstrationen. Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Klimatpolitiken, visst vi kanske inte är det bästa landet på att använda förnyelsebar energi, men i alla fall bland de bästa. Klassklyftor... kommer alltid att finnas, dock är de mindre i Sverige än tex. här i USA och jag kan väl inte säga att jag är emot att klassklyftor uppstår. Ett samhälle med en samhällsklass är ett samhälle som jag inte vill leva i.
-
Bla bla bla. Nu har jag fått det sagt. I övrigt rullar allt på som vanligt här i Colorado. Fredag imorgon, fun fun fun. Dock kommer fredagseftermiddagen att bestå av att rensa dammen i trädgården för min del tydligen, fun fun fun?
-
Längtar till lördag då jag ska på YFU-träff, det blir roligt!

Ilska

Det bubblar i mig. Av ilska. Att vara utbytesstudent är inte lätt alla gånger, tycker jag. Det är lätt att tycka synd om sig själv ibland för att man kanske inte får vara ute sent på kvällarna. Det är ganska egoistiskt tänkt om man jämför med hur den här tjejen blir behandlad av sin(a) utbytesorganisation(er). Hur kan man vara så otrevlig och taskig mot en tonåring? Ett barn som har lämnat sin familj för att uppleva ett high school-liv och sedan så håller inte organisationerna vad de lovar, så jävla fel! Allting som hon skriver om organisationerna gör mig så arg!

AmishaR

Idag pa sociologin pratade vi om amish-kulturen i USA. Tydligen sa gar ungarna bara upp till attonde klass, sedan blir det hart dagligt arbete. Nar de fyller 16 far de dock en tid att valja om de vill vara amish eller ej. Min larare sa att de blir som helt galna nar de far friheten att gora vad de vill.

Visste ni ocksa att kulturen okar i antalet medlemmar? Forra aret var det 250 000 amishar i USA, en okning med nastan 100 000 pa tio ar. Dessutom har den forsta amishbyn oppnat har i Colorado nyligen, dock i den sodra delen. Dagens fraga under lektionen var dock; behover de betala skatt?

"Occupy Wall Street", har ni hort talas om den? De hade en demonstration i Fort Collins igar. Sag ett roligt nyhetsprogram igar pa TV. Innan reklampausen (som kommer ungefar var femte minut) sager de sa konstiga saker tex. "next, se Michelle Obama hoppa", som om det vore en nyhet? Eller om Steve Jobs dod sa spelades laskig musik i bakgrunden samtidigt som en kvinna pratade med en rostton som om det vore nagot brottsligt bakom hans dod. Hur som helst var det inte det som jag tankte beratta om, utan demonstrationerna. Pa TV-programmet visade de bilder fran hur demonstranterna ockuperade miljonarers hus i New York. Det gor mig arg. Vad har de gjort for fel? De foljer ju bara lagarna. Paverka politikerna istallet! Inte for att jag tycker att demonstrationen i sig ar fel, den ar nodvandig anser jag. Jag blir lite irriterad pa att de har affischer dar de star "Amerika ar varldens rikaste land, men bara 2h bort kampar manniskor for overlevnad", landet ar Haiti, men jag skulle kunna saga "Amerika har varldens storsta ekonomi, men bara tio minuter bort kampar manniskor for overlevnad", trailerparken. Jag menar, 10% i det har lanet behover ansoka om mat for att de inte har rad. Da ar anda den har delen av Colorado ganska valmaende...

Igar var det damvolleyboll pa skolan, Fossil Ridge HS vs. Fort Collins HS, vi forlorade med 2-3... Nar motstandarskolans fans tog upp sina skor och holl upp dem, holl min skolas fans upp sina planbocker...

Till sist, visste ni att det fanns ett college i New Jersey som hette Upsala College, men som numera ar nedlagt. Det sag ut sahar.

I touch myself

Imorse nar vi akte till skolan berattade min vardfar att EU hade klubbat igenomett beslut om att barn under 14ar inte far blasa ballonger sjalva. Forsta att aven amerikanare tycker europeer ar dumma...

Det hander inte sa jattemycket just nu. Pa lordag ska vi ivag till Denver pa en YFU-traff. Vi ska kolla pa kvinnohockey. Inte hockey som manga av er tror, utan hockey dar kvinnorna tydligen klar ut sig och spelar. Det later ju... annorlunda?

Det har aven blivit dags att valja bild till skolans yearbook. Har tre alternativ, men har inte bestamt mig an. Jag kanske ska ta passfotot, ser sa hard ut pa det, hehe.

Hakan Juholt verkar ha hamnat i trubbel, enligt SVT. Jag personligne ar inget fan av honom, jag gillar mer Mona Sahlin, hon ar sa mysig. Det dar lat ju lite fel. Jag tycker han ska avga och att Nalin Pekgul ska ta over, men jag vet inte, kanske skulle appladerna minska?Pa skolans datorer kan man inte ga in och kolla sin mail, men gmail fungerar! Jag har for ovrigt bytt min mailadress till h.ocklind@gmaill.com.

I sondags hjalpte jag till i koket med att gor zuchinibrod. Det ar ingen i familjen har som tycker om zuchini mer an min vardmormor, men vi hade i fyra koppar (= 1 quart = 1,1365225 liter) socker (halften vit, halften brun) och massor av choklad och vips sa smakade kakan bra!

Jag ska forsoka hitta en svensk film att kopa/hyra nagonstans. Ondskan eller Sa som i himmelen kanske? Jag far se vad jag hittar, vore kul att visa en annan svensk film an Kopps...

Homecoming

I LOVE AMERICA!
-
-
Homecoming igår, så kul kväll! Helt klart den roligaste och galnaste kvällen i USA! Vi började med att min "date" och min värdbrors tjej kom över til vårt hus klockan sex för lite foton. Sedan satte jag mig i min dates bil, några sekunder senare säger hon "vi gör väl den här kvällen lite oseriös?" "javisst, svarade jag." Efter att ha irrat runt i Fort Collins i en halvtimme möter vi upp två andra par för middag på en italiensk, lite finare, restaurang. Jag och min date satt bara och log tyst hela middagen medan de andra satt och snackade skit om en kristen skola som tre av dem hade droppat av. Ganska ointressant, men kul sällskap. Kan inte sluta le när jag tänker på det här.
-
Tandställningsgrabben är redo för homecoming!

Jag och min värdbror tillsammans med våra dater

Jag och min date
-
Under bilresan fick jag höra "du är nog den mest annorlunda daten jag har haft." Jag hoppas att det var positivt...
-
Sedan åkte vi till skolan och fullkomligt ÄGDE hela dansgolvet, fyfan alltså. Runt oss stod småttingar och juckade som små jäkla duracell-kaniner i otakt till musiken (som för övrigt var bl.a. Basshunter). Sedan efter ett tag drog vi. Jag kanske ska säga också att alla i gänget var 18 (utom min värdbror, 17), vilket fick mig att känna mig som hemma. Det var tänkt att vi skulle dra vidare på en techno-konsert, men det gjorde vi inte, vi åkte runt lite ett tag.
-
Dock var jag tvungen att vara hemma klockan 12, blä. Jag gillar inte curfews.
-
Summering, dansen var ganska lam, men i övrigt var det så jäkla bäst!
-
Nu när jag har fått min värdmors bilder kan jag visa er lite mer av mitt liv Colorado.
-
Jag framför Colorado-skylten, vid infarten från Kansas

Ja, det är här också en bild...

Köttbullemiddag

Partying and partying yeah! Fun fun fun!

Det blev inget TP igår. Jag behövde det själv då det har tagit slut i mitt badrum. True story. Dock var det inte därför det inte blev av. Varken jag eller min vän hade bil och visste inte hur vi skulle ta oss runt. Där kände jag mig smart... Så istället blev det en myskväll med mina värdpäron framför först första episoden av Glee som vi har inspelad och sedan två program av Wheel of Fortune. Det är ett ordspel som har pågått i över 30. Det var ett kul program med galna priser. Det pågår i en halvtimme och under tiden kan man vinna en miljon dollar, en bil, en resa. Så sjukt mycket pengar alltså! En kvinna står bara och ser glad ut hela programmet, Vanna White. Det jobbet har hon haft sedan 1982... Därefter gick alla och la sig utom jag, då Vänner gick på tv. Två program blev det och sedan gå och lägga sig.
-
Vaknade upp till fem plusgrader utomhus klockan halv nio, jag sov dock inomhus på mitt rum. Därefter sjönk temperaturen till eftermiddagen till runt tre plusgrader. Igår var det närmare 30 plusgrader. Som ni förstår så varierar vädret väldigt mycket här. I nästa vecka ska det bli över 20 grader igen.
-
Klockan 10 hoppade jag i bassängen för träning. Första gången utan min värdbror som var tvungen att arbeta. Jobbigt, palla arbeta. Passet var sex maxlopp uppdelade i 1*200, 1*100 och 4*50. Allt special eller medley. Jag körde rygg. 2.30 på 200-ingen. Helt okej för att vara lördagmorgon. Vi har inte kunnat simma på några dagar pga. homecoming-week.
-
Homecoming-week. LOL. Alltså, det ska bli kul, men allting är så seriöst. Det ska vara blommor, middag, tas foton, uppklädnad m.m. Dock har jag och min kompis sagt att vi ska ta det lugnt. Inte bry oss alltför mycket. Vi är liksom "to cool for school", eller som jag "to tool för school"... Så idag efter träningen åkte jag och min värdmor iväg och köpte en skjorta. Jag tycker inte om slim fit, det låter svettigt. Efter det åkte vi och köpte en kostymjacka (heter det så, ni vet, jackan till en kostym?) och ett par svarta skor. När min värdmamma frågade hur jag kände mig svarade jag "mogen" dvs. "obekväm"...
-
Så, ikväll blir det party. Efterfesten hålls i mitt hus till klockan ett, då får alla gå hem. Ni vet, curfews... Curfew är en regel när man ska var hemma. Min är 12 för att jag går i den tolfte årskursen. Så ni kan tänka er förstaklassarna...

Det blir battre...

Det blir bara battre. Onsdagens deppighet forsvann under natten. Jag vaknade upp till en ny morgon. Manga lektioner. Funderade allvarligt pa att droppa spanskan da det ar sa mycket laxor, men hade ett laxforhor och fick tillbaka ett och till min gladje sag jag att jag hade 90% pa bada tva. Sa det blir inget drop dar nu...

Sedan blev det lite amerikansk fotboll pa kvallen pa French Field, grannskolans grasplan. Var skola kan inte halla i matcher da det ar for langt mellan omkladningsrummen och planen (100m...). Vi forlorade infor runt 2500 askadare (enligt lokaltidningen) med 26-21 efter en touchdown fran motatandarlaget i slutet av sista quartern. Jag borjar lara mig reglerna nu, hehe.

Dock innan dess laste jag den storsta glada nyheten har. ATT EN SVENSK VANN NOBELPRISET I LITTERATUR!! Det var nagot jag var tungen att beratta for alla. Som svar fick jag "men Al Gore vann ocksa for nagra ar sedan och han kom pa global warming faktiskt." Ja, det vann han, men inte kom han pa vaxthuseffekten? Maste skryta lite i biblioteket idag ocksa, hehe.

En tjej pa sociologin bad mig ga in pa den har hemsidan, sa rolig!! Annorlunda familjefotografier...

Ikvall ska vi TP nagra juniors hus och bilar. TP star for toalettpapper eller toilet paper. Det hela gar ut pa att sent pa kvallen linda in bilar och hus i toalettpapper for att gora morgonen till ett helvete kan man saga... Kul, men taskigt. Tro inte nu att vi seniors inte blir drabbade. Juniors gor detsamma mot oss. Jag vaknade runt klockan 12 inatt av att det lat som att nagon gick pa taket utanfor mitt fonster. Dessutom rorde det sig nagot utanfor. Det var ett trad... Ingen var utanfor och jag somnade om. Vaknade i min numera dubbelsang (fallde upp extrasangen som ligger under min vanliga sang och ar i samma hojd, hehe. Skulle raka mig, vilket var drygt da jag inte har rakat mig pa lange = mycket skagg. Fick trimma forst, sedan raka. Nagot for intresseklubben att anteckna?

Laser pa SVTs hemsida att sossarna och vansterpartiet inte vill delta i partiledardebatten pa sondag pga. att SD ska sta pa samma sida. Ibland undrar man ju hur gamla de ar? Smaskolebeteende. "Jag vill inte sitta bredvid honom for han ar dum!" Oavsett vad man tycker om andra ska man respektera varandra. Nu ar Lars Ohly som en liten unge som tror att han ar battre an andra, men vad jag vet sa ar hans parti mindre an SD... Oversittarbeteende...

Och sa lite musik;

Pitbull - Bon, Bon


Apropa musik sa lyssnar manga har pa country. Inte pa skoj, utan seriost. Deras favoritsanger ar liksom countrysanger. Kulturkrock...

visa fingret o ba drog!

Nej, det gjorde jag inte, men ibland så önskar jag att jag kunde. Texten är för övrigt från Ken Rings sång "Nu måste vi dra."
-
Idag är en tråkig dag. Allt har blivit tråkigt sedan Kansas. Det såg jag fram emot, nu är det borta och så även det glada humöret. Allt utanför skolan är jättekul. Personerna jag har lärt känna på simningen är de bästa jag har träffat hittills. Alla är glada och skrattar hela tiden. Tränaren är också snäll, även skoltränaren. Han behandlar oss på ett annorlunda sätt. På ett sätt som gör att jag äntligen kan få känna mig som en artonåring och inte en femtonåring med förpubertal röst.
-
Jag saknar att få känna mig någolunda mogen. Jag blir trött på regler. Schemat speciellt. Militärland... Alla dagar börjar samma tid, 7.30, utom onsdagar, då vi börjar 8.50. Alla börjar samtidigt, alla slutar samtidigt = kaos, förlåt kaoz, på parkeringsplatsen. Simningen börjar och slutar samma tid - varje dag, utom lördag, då det är på morgonen.
-
Att växa upp tar ett tag i det amerikanska samhället. Man får räkna med att få ta del av friheten runt 20år skulle jag tippa. Vid det laget då föräldrarna inte kommer och hälsar på lika ofta på college. Att studera i hemorten är det få som vill göra här. Bo hemma? Knappast. Så långt bort från hemmet som möjligt. Jag känner numera tvärtom. Jag vill studera i Uppsala. Att vara borta såhär får mig att tänka efter hur bra vi faktiskt har det i Sverige och vilken bra stad som Uppsala faktiskt är.
-
Idag var det någon pepsak för homcoming. Kung och drottning skulle nomineras - till alla olika årskurser. Då sa jag till de bredvid mig (värdbror och simmartjej) at tjag tyckte att det var fel att man skulle rösta fram personerna man tyckte skulle vara kung och drottning av dansen. Vissa är inte ens 15år fyllda, vilken bild ger det? De nominerade är cheerleaders som anser "sig vara lite bättre än alla andra", förlåt, nu har jag säkert fel, men det är det intreycket jag får av att gå runt i skolan och se deras attityd i deras cheerleader-uniform. Killarna är de som har störst muskler i årskursen. Fotbollsspelarna ligger bra till där hörde jag några tjejer säga när jag pratade om vad jag tyckte. Min simkompis som stod bredvid mig höll med mig och sa att det är ju faktiskt en tävling om vem som är mest populär på skolan. Det är SÅ FEL att man har en tävling som de där! Nu känner jag inte att det var en större förlust att inte bli nominerad, men vad är det som gör att de här tjejerna och killarna blir nominerade? Har de lyckats med något som vi andra inte har? Jag kanske gör en för stor deal av det, men jag blir bara så irriterad.
-
När jag ändå är inne på homecoming kan jag berätta lite om hur man dansar här. Från folk i Facebook-gruppen har jag hört att man "grindar" mycket när man dansar, dvs. gnider sitt kön mot en flicka bakifrån samtidigt som man håller henne i höfterna. På den första dansen såg jag det mycket. Jag skämdes. Det är pinsamt att se hur vissa beter sig. Nu kanske inte danserna på klubbarna i Sverige skiljer så mycket, men där är alla alkoholpåverkade, vilket jag tycker gör situationen annorlunda. Här är alla så nyktra som de kan bli. Jag berättade det för några vänner att många utbytesstudenter hade reagerat ganska negativt på dansen, de tyckte att det "var som en vanlig dans."
-
Det här inlägget lät väldigt negtivt, men att vara en utbytesstudent är inte en dans på röda rosor alltid. Att lämna famlj, vänner, skolan och hela den tryggheten som jag har haft under arton år är inte lätt alla gånger. Att komma till en helt ny familj, nya vanor, nytt språk, ny skola med elever som har känt varandra under flera år. Att försöka skaffa vänner är inte alltid lätt under de förutsättningarna. Nu har jag lyckligtvis träffat många bra människor hittills, men det är fortfarande inte lätt. Idag var nog en av de första dagarna jag verkligen har känt att jag vill ha mitt svenska liv. Inte allvarligt, men lite. Jag saknar det, men samtidigt vill jag uppleva Colorado och USA. Skolan skulle jag kunna tänka mig att skippa för ett par dagar.
-
Annars är allting bra! Ikväll ska vi på n bonfire, en stor kase, som skolan anordnar.

Reklam för Stockholmsveckan och Tennisveckan i Båstad

Hm, vad ska jag skriva nu?
-
Idag kan ju ha varit en av de segaste och tråkigaste dagarna i skolan. Jag sov väl sisådär 6-7h under natten till måndag. Vaknade upp och gick till skolan. Jag kände mig ungefär som när jag gjorde muntliga i Engelska B tidigare i år. Det var dagen efter sista skivan och jag hade kommit hem fyra på morgonen. Klockan 10 skulle jag vara i skolan... Fick VG ändå, lite imponerad av mig själv måste jag säga. Inte p.g.a. av sömnlösheten kanske, utan kanske med tanke på det intaget av vuxensaft dagen innan, en måndag, ajabaja!
-
Även om jag själv inte får dricka alkohol, kan jag alltid glädjas av att vänner hemma i Sverige verkar hålla ställningarna...
-
Tjejen jag gick på bio med förra helgen frågade idag om jag hade hittat någon att gå på homecoming med. Mitt svar var som vanligt "nej." Hon svarade då att jag fortfarande fick gå med henne och hennes tjejkompis. Senare idag fick jag höra att den en av senior-tjejerna på simningen hade ändrat sig och tänker gå på dansen. Jag har tänkt fråga henne faktiskt, då min värdbror har sagt att jag ligger bra till hos henne. På sin Facebook kallar hon mig "the cutie swede" haha. Hur som helst är det ett svårt läge, vad gör jag? Det får framtiden bestämma.
-
Apropå simning så sprack mina turkosa badbyxor idag. 1,5år höll dem, imponerande då de är för 10-åringar... Många minnen med de badbyxorna! Pinsamt att de sprack under träningen idag dock, rakt i stjärtsömmen...
-
Dagens simpass innehöll 9*200 ss fr, 3 st. 3.10, 3 st. 3.00 och 3 st. 2.50. Banan bredvid körde 10s snabbare starttid. 2.40, hur mycket ger det egentligen? Vi kör i 25m-bassäng ockå, vilket är skönt, då det är som hemma. I slutet körde vi återigen en 300 ben på tid. Jag gick från 5.40 till 4.58, vilket är helt okej. Dock trodde inte min tränare mig och sa att jag hade 50m kvar. Nej, sa jag och stod kvar. Jag vet att jag var rätt, då första 100m gick på strax över 1.30 och sedan höll jag ganska jämnt tempo. Runtom bassängen finns det digitala klockor som viar tiden, vilket gör det enkelt att kolla hur snabbt man simmar.
-
Jag visade även en kompis idag bilder på Stockholmsveckan på Gotland och Tennisveckan i Båstad. Hon verkade gilla det. Jag vet dock inte om hon förstod vad "vaska" var när jag försökte förklara det...
-

Min resa till Manhattan...

Först, grattis morfar på födesledagen! 82år ung!
-
I torsdags var det besöksrekord på bloggen. Hela 96 unika besökare sökte sig hit då, tack!
-
Nu till ämnet. Varför har jag inte bloggat på flera dagar då? Jag har varit på vacation i Manhattan. Ja, inte Manhattan, New York, utan Manhattan, Kansas. En stad med lite mer än 50 000 studenter, varav hälften studenter på universitetet i staden, Kansas State University. Min värdbror funderar att börja där, därför åkte vi dit. Hotellfrukost i tre dagar - mums!
-
Här är en liten karta över Colorado som jag gjorde med mina paint-skills för ett tag sedan. Kansas är nere i högra hörnet.
-
Resan mellan Fort Collins och Manhattan kan jag jämföra med Hallstavik, så rolig var den. För er som inte har varit i Hallstavik, oroa er inte - ni har inte missat något. Skillnaden mellan dem båda är att Hallstavik gör man på fem minuter, resan till Manhattan tog 8h, 8h!! Dessutom är det först platt. Sedan blir det plattare. Sedan lite plattare. Till sist blir det så platt att man nästan ser Oklahoma.
-
Utsikten i 5h...
-
På vägen åkte vi igenom massor av småorter för att köpa glass, mat, snacks m.m. Jag blir så deprimerad av att gå in och se hur allt fungerar. Tiden har liksom stannat. Äldre kvinnor och män arbetar i snabbmatsrestaurangerna och hela platsen känns som en konservburk.
-
Hur som helst var vi på en tour runt campuset i fredags. Universitetet är det äldsta i USA på den västra sidan av Mississippi-floden, hela 150år gammalt. Jag var tyst om Uppsalas 700år... Det som jag gillade mest campuset var att de hade byggt de nya byggnaderna i samma stil som de äldsta, så allt såg ut att vara från samma tidsera - utvändigt som invändigt. Givetvis fanns det moderna grejor inuti som t.ex. hiss, men allt såg gammalt ut. Den administrativa byggnaden påminde mig väldigt mycket om Katte, den äldre delen av skolan alltså. Inte det fula annexet som är i stort behov av en genomgående renovering... Campuset såg ut som i en riktig lågbudgetfilm. Touren gav mig en dejavú av filmen "Road Trip", jag har kollat på alldeles för många dåliga filmer... Inne på campuset fanns det ett hus, Student Union, som var som ett stort köpcentrum med affärer, restauranger - för studenterna! En affär var som en vanlig klädaffär i två plan, som bara sålde saker med skolans logga på.
-
För mig skulle det kosta typ runt 50 000kr om året att gå på skolan med typ 12h undervisning i veckan, det är inte jättemycket i undervisningstid, tycker jag. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att ha alla skolbyggnader inom samma område. På ett sätt är det ju bra, då man bara får möta människor i samma situation. Å andra sidan kan det vara en nackdel, man ser ju inte så mycket från övriga samhället. Jag vet inte vad jag tycker, men arenorna som skolan innehar var imponerande. En stadio som är gammal som är som en träningsarena för olika sporter, i storlek med Studenternas. Den andra stadion, den som matcherna hålls på, är nyare och rymmer 30 000 åskådare. Vi var och såg en match igår, K-State vs. Baylor. givetvis vann de som jag hejade på, K-State, med stabila 36-35. Det var min första footballsmatach i mitt liv. Jag förstod mer och mer av spelet. Matchen pågick i 4h!! Dessutom var det någon militärdag, så det var massor av militärer där. Alla gick fram och tog i hand med dem och tackade dem för sina insatser i kriget/krigen, ingen här bryr sig om ställerna USA har sina arméer i. Som min engelsklärare sa "för 95% av oss berör inte krigen, men för 5% berör de massor." Det stämmer. Nog snackat om soldater. Jag föredrar helt klart amerikansk fotboll än europeisk fotboll. Här är det mer av en show. Orkestern som spelade var helt synkad och spelade väldigt bra. Cheerleaderna, ja de var cheerleaders. De var väl duktiga? Alla ser ju väldigt bra ut och de var väldigt synkade även dem. Nu är ju jag varken expert på orkestermusik eller cheerleading, men jag tyckte att de var bra. Alla är så inne i spelet också. Jag förstod inte när det gick bra eller dåligt p.g.a. själva spelet, utan p.g.a. att 30 000 åskådare antingen skrek eller buade. När domaren gjorde något kontroversiellt som inte gagnade KSU buade alla. Då säger domaren "vi tittar på reprisen", nnär domaren stod kvar vid beslutet buades det ännu högre. Jag stod där på läktaren med leende på läpparna och njöt av stunden. Det var en helt otrolig upplevelse!
-
Arenan sedd utifrån, Bill Snyder Family Stadium

Östra läktaren

Cheerleaders

Orkestern tillsammans med typ flaggbärarna formar den amerikanska flaggan innan matchen

Södra och delar av västra läktaren efter matchen
EN PRUTT!

RSS 2.0