ICA-bank vs. VISA Gold

Jag gillar pengar. Det är också något jag kommer göra av med under mitt utbytesår. Därför behöver jag någonstans där jag kan förvara dem, på typ ett bankkonto. Där har jag dem nu, men tänkte ändra på det till hösten.

För runt en månad sedan var jag på banken och skaffade mig ett nytt ID-kort och passade samtidigt på att skaffa ett nytt kort att ha i USA. Det var ett VISA Gold-kort. Det var i guldfärg. Coolt. Med det betalar jag med och då skickas det hem ett papper på vad jag har köpt till hemmet i Sverige varje månad och på så sätt kan mina föräldrar fråga mig om det som står att jag har köpt stämmer (lite integritetskränkande...), vilket kan vara bra ifall kortet stjäls eller på något sätt försvinner då kan man bara stänga ner kortet. Det var något mer som var bra med kortet, men det har jag glömt. En negativ sak med kortet är att det kostar att ta ut kontanter.

Jag har läst lite på olika bloggar om att ICA-banken har ett bra kort som fungerar bra i utlandet. Så, nu har jag också skaffat ett sådant. Det är typ i rosa. Inte så jättecoolt. Dock är det fria uttag världen över och det gillar jag mer än kortets färg, därför blir det nog ICA-kortet som blir mitt kort jag kommer att använda.

Till sist vill jag tipsa om en hemsida, där man kan följa den amerikanska dollarns värdeutveckling.


En-dollarsedel = runt 6.30SEK

Send me on my way

Idag har jag först gjort mitt sista simpass på Fyrishov på ett år och sedan käkat lunch med Lundin på Lingon i stan. Trevligt! Sedan har jag degat framför datorn.

Igår hände det ganska mycket faktiskt. Jag sov till klockan halv elva. Ovärt, men skönt. Åkte iväg på en roadtrip runt Uppsala med min mor efter klockan 12. Först till Stenhagen sedan till Gränby och sedan till Fyrishov där hon lämnade mig och jag gick in för att träffa Emil, Felicia och Julia.

I Gränby hittade jag min nya fina resväska. Ball som få är den. Anonym också. Blå. Stor. Lätt. Jag har inte fotat, men ritade en fin bild i Paint. Här är bilden:

Dålig upplösning på bilden, men ni förstår vad jag menar - åååååh tänk att jag alltid blir bra på bild!

 

Sedan har jag fixat ett nytt bankkort också, men det kommer i ett annat inlägg!

 


Så var det måndag igen...

Ja, nu är det måndag igen och jag är hemma. Positivt för dagen var två nya mail i inkorgen; ett från värdfamiljen och ett från Sofia, som var utbytesstudent i Fort Collins året som var.

Annars är det inte mycket som händer just nu, jag har säsongens sista tävling i helgen, det ska bli kul. Sedan är det ambassaden nästa onsdag, men mer om det senare.

Det var väl typ allt.

Midsommar

Årets längsta dag passerade för ett par dagar sedan och idag är det midsommar. Glad midsommar!


Flygbiljett

Jag har nu vetat om min värdfamilj och var de bor i över en månad, men inte orkat ta tag i att boka flygbiljett. Det blev lite som visumet, allt på en gång för att det har skjutits upp så många gånger tidigare.

Nu är i alla fall flygbiljette bokat. Den åttonde augusti sätter jag mig på planet från Arlanda till New York för att sedan flyga till Denver. Flygplatsen i Newark har 33miljoner passagerare förra året, nästan dubbelt så många som Arlanda. Flygplatsen i Denver 51miljoner passagerare förra året... Jag har aldrig flugit själv tidigare och aldrig varit utanför Europa och på en dag ska jag besöka två stora (typ gigantiska?) flygplatser helt själv... Spännande!

Bloggens nya finesser

Trots att jag inte förstår mig på blogg.ses kodmallar och inställningar har jag ändå lyckats sätta in en "Flag Counter" som visar från vilket land IP-adresserna på besökarna kommer ifrån och en "Day Counter" som räknar ned dagarna till avresan till Colorado!

Jag har även försökt lägga in en bild i headern, men så längt sträckte sig inte mina webdesign-kunskaper så där tog det stopp.

YFU-lägret var som ett scoutläger, fast man kände sig lite cool...

Imorse vaknade jag 11, eller då är det ju typ förmiddag eller nästan lunch. Hur som helst gjorde jag mig en frukost som idag bestod av ter amerikanska pannkakor med lönnsirap. Det är inte det godaste jag har ätit i mitt liv, men tre pannkakor kan ätas lätt. Hemma har vi en mix där man bara tillsätter lite mjölk och ett ägg, men idag blev det inget halvfabrikat, utan recept från kokboken.

Nog talat om min frukost. Nu vill jag fortsätta prata om mat. På lägret kom jag på att jag aldrig kommer att bi ledsen i USA. Eftersom USA är ett land där man äter mycket mat, fet mat, blir man aldrig ledsen. Om man känner sig nedstämd så är det ju bara att typ tröstäta en cheeseburgare eller typ en friterad mars? Visst kan man göra det här hemma, men det finns liksom inte samma utbud...

Igår på kvällen/natten satt jag framför datorn och läste olika utbytesbloggar där studenterna nyligen kommit hem. Jag skummade mig igenom texterna och glodde mest på bilderna. Många bilder innehöll mat, fet mat. Då kom jag och tänkte på hur mycket fet mat som jag kommer att äta nästa år, vilket gjorde mig nästan gråtfärdig, men inte på ett dåligt sätt, utan på ett glatt och positivt sätt. Fatta hur gott och bara äta massor av sötsaker för typ inga pengar alls, det finns också med på min topp 5-lista över saker jag ser fram emot, men den listan finns ändå inte...

Friterad Mars - känn hur det vattnas i munnen!


Walmart

Världens största detaljhandelskedja är amerikanska Walmart. En grej som är lite patetiskt är att besöka ett Wal-Martvaruhus skulle finnas med på min topp 5-lista över främsta grejorna jag ser fram emot att göra i USA om en sådan lista fanns, men nu finns det inte någon sådan lista och därför finns det inte med.

I alla fall sitter jag igår kväll (nej natt var det nog), och är inne på Walmarts hemsida och kikar på grejor som de säljer, sjukt beteende, jag vet, men kul. Sedan kan man kika på var deras varuhus ligger någonstans och jag tänkte att hoppas ett av varuhusen ligger nära mitt hus.

Så jag kollar och inser att det endast är typ 2000ft från huset till ett Supercenter och det måste väl vara ett varuhus, eller hur? 2000ft liksom, det är typ 600m, vilket är ett och ett halvt varv på en friidrottsbana utomhus och tre varv inomhus och det är ju inte jättelångt. Då kan man ju typ gå och handla när man vill och det ser ut som på kartan att det går att cykla, nice!


I mellanlandet

Söder om staden jag ska bo i ligger en annan stad, Loveland. Jag såg att städerna låg ganska nära varandra på kartan och googlade efter bilder, då insåg jag vad staden verkligen hette: Loveland, det gav ju inga direkta bilder på en stad precis...


Dator <> inte dator

I fredags morse visste jag att jag skulle köpa en laptop att ta med mig till USA. Min nuvarande fyller hela fem år i jul och har inte lika fina finesser som de nya laptoparna har. Jag behövde helt enkelt en ny kände jag, men vänta tänke jag ju tills rean kommer...

Under lägret snackade jag med flera stycken om hur de skulle göra med datorn, många sa att de inte skulle ta med sig sin. Först tänkte jag "okej, det var ju...konstigt", men efter ett tag kände jag ju att det var helt rätt! Jag vill inte heller ta med mig någon dator!

Mina skäl till det är att min fritid blir minimal och den vill jag inte slösa på att hänga på Facebook och nörda mig framför typ Robot Unicorn Attack, nej den ska användas till att upptäcka nya saker, typ Walmart... Min skola börjar 7.30AM varje morgon och slutar 2.50PM varje eftermiddag. När jag är klar med skolan är det dags för idrotter, vilka vet jag inte än då de pågår under 1/3 av läsåret vardera. Jag kommer hem runt 6PM på kvällen och då är det dags för middag, vilken lär bli färdig kring en timme senare. Då har jag typ 3h på mig innan jag ska gå till sängs och de tre timmarna vill jag använda till att umgås med familjen och vänner eller till att plugga och göra mina läxor.

Sedan kommer helgerna. På helgerna är det familjen umgås och då ska man göra saker tillsammans och då jag inte tror att familjens intresse är att lana hela helgen tror jag inte att datorn är det bästa sättet att prata och umgås med varandra.

Därför kommer jag inte att kunna använda mig av datorn då heller, vilket känns det än mer ovärt att ta med mig datorn över Atlanten.

En ny mobil måste jag dock skaffa och på den kan jag ju, förhoppningsvis, använda mig av internet. Jag har en känsla av att min Sony Ericsson W610i Walkman är liiite för gammal för att få följa med till USA, men det får den ändå, den ny mobilen ska inhandlas på plats!

Första sommarlovsdagen "på riktigt"

Idag är det måndag och min första sommalovsdag "på riktigt", för förra veckan var mer ansträngande än skolan vill jag påstå!

Har nu fått reda på att min värdfamilj går till kyrkan, något jag tycker är väldigt intressant och kul. Jag vill följa med också. Dessutom har de en stuga de brukar åka till och åka skidor vid ofta under vintern, kul kul!

Jag blev också väckt klockan halv tio av att Moderna pensionsförsäkringar med en überglad telefonförsäljare, hon var dryg och jag ville inte prata med henne hur glad hon än var. Leave me alone! De ringer säkert igen, då ska jag vara ännu mer glad än telefonförsäljare!

"Pre-Departure Orientation"

Jag har nyss kommit hem från Stockholm och YFUs förberedelseläger, "Pre-Departure Orientation". Helgen har varit GRYMT kul, seriöst, helt galet kul!

Jag har träffat runt 70-80 andra studenter i samma situation som jag, kommer dock inte ihåg namnet på över hälften av dem, det blev lite för mycket för mig att hålla reda på.

Tidigare fick jag höra att en annan kille från YFU Sverige hade blivit placerad i samma område som jag, med område skulle jag gissa delstat. Killen träffade jag nu och han skulle även han till Colorado, dock ca 50min ifrån mig, så det var najs! Det är skönt att veta att det åtminstone finns en svensk utbytesstudent på nära håll.

I övrigt var det som jag trott, hektiskt schema. Vi gjorde saker hela tiden, roliga saker. Skrattade mycket och länge och jag fick träffa människor från Skåne upp till norra Norrland. Mycket kul!

Jag fick även de sista papprena jag behöver (får en handbok om USA senare nästa vecka + typ en packlista) innan jag åker.

Till sist vill jag bara säga att hittills är jag väldigt glad över att ha valt YFU som min utbytesorganisation, är inte det minsta missnöjd. Jag ser fram emot att få åka iväg med YFU till USA om två månader!

Inte långt kvar nu

Gårdagen var toppenbra! Vi var fyra stycken som först satt på Skeppet vid ån och sedan gick vi vidare till en annan uteservering längre bort. Det blev lite sent, men jag tänker mycket på att ha kul den här sommaren och inte låta något komma i vägen för det.

Om ca 3h ska jag vara i Stockholm på YFUs förberedelseläger, tåget går om 1,5h. Innan dess måste jag packa klart, hälsa på mormor och morfar, äta lunch, byta om och duscha. Dags att sätta igång nu!

Öla

Idag tog daglägret slut efter fyra intensiva, hektiska, trötta och roliga dagar. Måste ändå säga lite äntligen, är helt slut nu.

Om 20h är jag på YFUs förberedelseläger i Stockholm. Jag ser verkligen fram emot att träffa alla andra utbytesstudenter. Fick dessutom reda på av min värdmamma att en annan kille från YFU Sverige har blivit placerad i samma distrikt som jag, jag undrar vem det är? Spännande är det i alla fall! :D

Innan dess ska jag ner på stan ikväll för att möta upp Cicki och Vendela för att dricka lite öl. Får man skriva så? Kanske inte. Jag tycker det. Nu får det stå där.

Till sist måste jag bara få visa er den här musikvideon. Det är det här som gör Katy Perry till en sjukt bra artist! Jag älskar att Rebecca Black är med, så stört!


Trött och ännu tröttare

Tredje dagen på daglägret avklarat och jag blir tröttare ju fler dagar som går. Jag fattar inte hur de små barnen kan orka hålla igång hela dagen för att sedan nästa dag vara om inte än mer pigga? Jag blir trött efter ett par timmar...
Kul är det i alla fall, dock blir jag lite frusen efter att ha legat i poolen 4h av 6 tredje dagen i rad... Imorgon är det avslutning med överraskning!

Nu är det bara 2 dagar kvar till förberedelselägret, eller typ 20h kvar tills jag anländer.

Jag har dessutom varit i kontakt med Tranås resebyrå om min flygbiljett till USA. Det blir någon dag första veckan i  augusti.

Brev från Skatteverket

Idag var den första av fyra arbetsdagar på badet. Det tär mer på kroppen än vad jag minns det som förra året. Hur som helst är det kul och pengar rullar in som det ska nu... Cyklade dessutom hela vägen hem och sparade hela 8kr då jag skippade bussen hehe.

Väl hemma ser jag att Skatteverket hade skickat brev till mig. Det var personbeviset till visumansökan, nice.

Yesterday was Saturday bla bla bla...

Idag har det inte hänt någonting. Jag ska åka och träna senare i eftermiddag, det är det som händer idag.

Igår däremot, då var det fest i mi casa. Ja, inte fest fest med händerna i taket, men 50-års fest. Mamma fyller 50 imorgon. Släkten var här så vil blev runt 35 stycken, det var kul.

Imorgon börjar jobbet. Jobbet innebär att ha hand om 12 stycken små barn i 7-10års-åldern på badet under fyra dagar, 1560kr för arbetet - klart värt!

Nu är det bara fem dagar kvar till förberedelselägret, exciting!

Apropå engelska ord fick jag VG i Engelska B, helt klart ett framsteg från A-kursen, hehe.

Sommarlov!!

Idag fick jag sommarlov, underbart! Igår runt klockan 23 på kvällen kände jag att jag nog skulle behöva säga något till mina klasskamrater under avslutningen. En dikt skulle kännas fånig, lite för formellt. Dock blev det en dikt, inte så lång och formell, utan lite lätt och något "rolig". Så här fick det bli:

Till klass SP09A på Katedralskolan i Uppsala, avslutningen 2011-06-10

Nu har vi gått två år här på Katte,
och blivit undervisade i både idrott och matte
I höst är vi fyra som sticker,
nervösa är vi nog så vi nästan spricker
Jag tänkte bara säga några ord,
mellan sal 1307s stolar och bord

Minns ni Helens mexikanska klassfest?
Den kvällen var bäst,
trots att jag nog åt lika mycket som en häst…

Det är ändå i skolan vi oftast mötts,
där många nya vänskapsrelationer fötts

På Barbros lektioner har vi många gånger debatter haft,
ilskan på varandra går kanske ofta över efter en kaka och lite saft

Alla dagar här har inte varit på topp,
men har ändå slutat med att jag åker till badet och tar mig ett dopp
Förlåt om jag många gånger inläggen på ”Klassissar” förstör,
men jag lovar er att det från och med nu upphör

Plugga allt ni kan nästa år,
så vet jag att ni innan skivan bäst mår
På skivan kanske många haffar en tjej,
se då till att haffa en åt mig
Hoppas ni många bra betyg ror iland,
och sedan firar det med en kall öl i er ena hand

Nu har ni bara ett år kvar,
se till att njuta av den lilla tid ni har
För nästa år är det ni som springer ut,
då gäller bara fest med strut

Då sätter jag punkt här,
för att snart gå ut genom dörren där
Hejdå kära klass,
tack för ett tvåårigt skolpass!

©Henrik Ocklind, elev i klass SP09A på Katedralskolan i Uppsala hösten 2009-våren 2011.


I datasalen

Sitter just nu i datasalen och tjuvlyssnar på när några ettor får sina betyg i ett ämne. Det låter konstigt när vissa får MVG trots att de inte har MVG på majoriteten av delarna och andra som har haft MVG på allt utom en del får VG, men det är väl inte min sak att avgöra, jag är ju trots allt bara en elev...

Tandläkarbesök

Sedan ett år tillbaka har jag haft en tandställning i min mun. Den har varit stor och gjort ont, inte skönt många gånger. Resultatet ser ut att bli bra i alla fall. Anledningen till varför jag var tvungen att ha tandställning var att jag har korsbett och överbett.

Igår var jag på besök hos min tandläkare. Jag sa redan i höstas att jag skulle iväg till USA under nästa läsår och undrade om tänderna skulle vara fixade tills dess. Han svarade kanske, vi får se.

Nu visade det sig att jag förmodligen ej kommer att hinna. Det som händer just nu är att de fyra tomrum som blivit efter att jag drog ut fyra tänder i fjol ska täppas igen, eller tvingas igen. Överkäken kommer med stor sannolikhet bli klar (enligt sköterskan, inte läkare, jag hoppas på sköterskans ord), men inte underkäken.

Då gav tandläkaren mig några alternativ; antingen kunde vi avsluta det hela innan jag åker = risken stor att tänderna hamnar fel, eller så kunde jag åka hem under året för att fixa det sista = nej, eller betala honom en resa till USA = nej, eller så sa han att jag skulle få med mig några grejor att fixa med själv under året för att sedan skypea med honom så han ser om jag gör rätt och sedan gå till en tandläkare och ta ut tandställningen (beskostas av mig) = det bästa, ja!

Snacka om modernt att skypea med sin tandläkare på andra sidan jorden, ballt!
Tandläkare...


Besöka ambassaden

Att söka ett amerikanskt visum kan vara bland det drygaste jag gjort på länge. Måste de envisas med så många regler? Ja, det måste de, det förstår jag också, men ändå!

Mitt ID-kort gick nyligen ut (kanske var det planerat av mina föräldrar att ge mig ett ID-kort när jag var 13år för att sedan ta ett körkort när jag fyllde 18år, nu blev det inte så, hehe) och till det var jag tvungen att gå till fotohandlaren för att ta ett foto som var lämpligt att ha på det nya kortet. 169:- blev priset, dyrt tyckte jag, nice tyckte nog fotohandlaren.

När visumet nu söktes upptäckte jag att ett kort ska finnas med i visumhandlingarna. Perfekt tänkte jag, nu har jag ju ett nytaget foto jag kan använda, vit bakgrund och allt! Den amerikanska staten tyckte inte som jag, utan de tycker att fotot ska var 5x5cm istället för ID-kortets "skolporträttsfoto". Det var tråkigt tyckte jag som kanske kunde göra om fotot lite i paint (lite omodernt, har ej photoshop) för att därefter infoga bilden i visumhandlingarna. Nej, säger ambassaden, bilden är fel. De gav en formulering om något om proportion, jag gjorde om det igen, det ville sig ändå inte. Jaha och vad gör jag då?

Jo, jag får åka till en annan fotohandlare för att ta ett nytt foto för visumhandlingarna. Nu blev priset 190:-, lite dyrare och lite större än det andra kortet, men det kändes ändå som ett rån. Inte visste jag att jag var tvungen att betala folk för att fota mig...

Nu är i alla fall visumhandlingarna klara, nu väntar jag bara på att personbeviset från Skattemyndigheten ska komma (går nog dit imorgon ändå, tror jag) och att mina föräldrar betalar in den andra avgiften. Tid är bokad vid ambassaden så läget är under kontroll, bara lite drygt med alla detaljer i ansökningen.

Då var det bara att börja boka nästa grej, flygbiljetten!


Här är en häst, gnägg!


Min nästa skola

Jag har tidigare berättat lite om min nya skola, Fossil Ridge High School (eller på svenska Fossila åsen, inte lika coolt...). Jag var inne på skolans hemsida för ett tag sedan och fann några bilder jag tänkte att jag kunde visa er. Ibland med en liten kommentar nertill.


Huvudentrén till 1800 elevers skola.


Ingången


Klassrum i språk, typ språkstudion på Katte.


Naturvetenskaplig sal


Aulan


Elevskåpen


Gymnastikhallen


Förberedelseläger

Nästa helg blir det förberedelseläger i Stockholm, jag längtar. Jag längtar efter att få träffa andra utbytesstudenter, koppla av och fokusera endast på utbytesåret. Fredag till söndag pågår det och av inbjudan att döma ser lägret ut att vara fullspäckat av aktiviteter, kul!

Nu ska det fixas med betalning till amerikanska ambassaden och ett foto att använda på visumet, plus ett personbevis på Skatteverket.

Två skoldagar kvar nu och två lektioner, nu är det typ lov! Tänk att på torsdag är det sista skollunchen jag kommer att äta i Sverige, nästa kommer att vara i en skola långt bort där elever går som jag kommer att pratas med om två-tre månader. Vissa av dem kommer jag kanske ha en vänskap med livet ut, vem vet?

 


Amerikanska ambassaden i Stockholm.


När det blir jobbigt

Just nu känns allt tungt. Det låter inte bra. Att åka till USA är något jag har sett och ser fram emot under en lååång tid. Ju närmre allt kommer desto mer tungt känns det att tänka på allt. Jag börjar inse att jag ska släppa allt här i Uppsala och bara komma till något nytt. Det är ändå något jag ser fram emot.

Våren har varit jobbig på olika sätt, antagligen är jag stressad i och med utbytesåret då det är ett stort steg för mig att ta. Man blir väl mer känslig för saker då. Det började kännas bättre till jag såg alla studentbilder och insåg att jag kommer att ta studenten med en random 94-klass där jag, än så länge, inte känner någon och det om två år...
En annan sak är ju att jag inte vet hur det amerikanska livet jag kommer att leva under ett år ser ut. Jag vet inte hur familjen är (den verkar bra), hur skolan är (får jag några vänner?) eller hur allting ser ut?
MEN, jag vet att det jag gör är en upplevelse och en erfarenhet som jag kommer att bära med mig resten av mitt liv och något jag absolut verkligen vill vara med om!

Ett något negativt inlägg, men ibland orkar jag inte läsa alla bloggar där allt verkar vara frid och fröjd (vilket jag tvekar på om det är ibland...). Det känns i alla fall skönt för mig att skriva av mig lite.

Nu när skolan slutar ska jag se till att njuta av mitt långa sommarlov, för i augusti så är det Colorado som gäller!

6 juni, Sveriges nationaldag

Idag är det Sveriges nationaldag. Jag fick häromdagen svar från min värdbror via Facebook angående mina frågor jag skickade via mail. Han berättade att jag skulle få simma med hans klubb under hela året och att han redan hade pratat med sina tränare om att jag skulle komma i höst, NICE!

I övrigt rullar livet på, om några dagar avslutar jag mitt andra gymnasieår på Katedralskolan. Helgen efter är det förberedelseläger i Stockholm.

Håller just nu på med visumhandlingarna (lite sent jag vet, men det fixar sig ;)). Sidan är bara lite dum som visar error när jag vill fortsätta, BAAAAAAH!!

RSS 2.0