En amerikansk jul

Jag har nu firat min första amerikanska jul. Det var väldigt kul och annorlunda.
-
Igårkväll var vi i kyrkan och lyssnade på musik och två av prästerna som pratade om födelsen av Jesus. Jag lyssnade inte jättenoggrant, utan gjorde ett coolt mönster i ljuset framför mig. Jag sjöng dock med i sångerna, trots att jag inte kunde. Ibland mimar jag bara, bara för att det ska se bra ut.
-
Sedan åkte vi på en julfest hos en kompis hus. Alla drack mycket starksprit och champagne, även barnen (när föräldrarna inte såg... till och med 14-åringar stod och och drack champagne...). Jag drack inte något, för jag får inte. Inte för lagen, inte för mina värdföräldrar och därmed inte för YFU. Efter julfesten åkte vi hem och hade en sen middag, soppa och hummer. Mums!
-
Dagen avslutades med en tjuvstart av paketöppningen. Jag fick ett USB-minne, en vattenflaska, massor av godis och ett paket Ballerinakakor trololol.
-
Sedan kom dagen, "för den 25e smäller det"? JULDAGEN!! Vi började med paketöppningen. Vad får jag då i mitt första paket? Jo, en iPod touch. Jag var något överraskad kan jag säga. Sedan fick jag en Tommy Hilfiger pyjamas, EN JOHN DENVER-CD <3 haha, en riskudde (osäker på namnet, men det är som en saccosäck, fast en kudde), fodral till iPoden, en mössa, ett presentkort på Target på $40 och säkert något mer som jag har glömt, jag får skriva det i ett annat inlägg. Frukost för dagen var en ägg och korv-tallrik, donuts och kanelbullar och apelsin/mangojuice. En nyttig start på dagen med andra ord..!
-
Sedan kom gästerna. Först min värdfarmor och värdfarfar, sedan mina värdkusiner och sedan lite fler värdkusiner. När alla var samlade hade vi en "white elephant", vilket var väldigt roligt. Man får ett nummer och sedan får man ta en julklapp och sedan slåss man om det. Jag gav lite svenska grejor och fick två flaskor starkcider och ett bälte som jag kunde ha det i. Jag gav dock dem till mina värdföräldrar som sa att vi kan servera det på vår nyårsfest. Fick sedan $200 från min värdfarfar och värdfarmor, det var väldigt snällt av dem!
-
Sedan hade vi glögg också. Jag fick vara ansvarig för den. En del glögg och en del sprit är det va? Jag gjorde det i alla fall. Alla tyckte om det för att "man inte känner alkoholsmaken", sant. Lingonsaften gick också hem. Kul kul!
-
Den här julen var väldigt kul och roligare än vad jag trodde att den skulle bli!
-
Nu måste jag dock packa för imorgon åker vi upp till skidstugan för fem dagars skidåkning, kul kul!

En svensk jul?

En dag kvar till juldagen och min första amerikanska jul. Spännande!
-
Idag vaknade jag klockan sju för Skype med släkten. Kul kul! Det var första gången på riktigt som jag ville hellre vara där än här. Så som vi firar jul är det enda rätta liksom.
-
Den mest spelade jullåten kanske den här säsongen:

-
Igår var vi till Ault, 30 minuter öster om Fort Collins. A Unique Little Town (AULT) haha, det var skylten när man kom in i det lilla samhället. Varför åkte vi då dit? Jo, för det här:
-
Jag framför den matbutiken som sålde en del svenska varor

Ballerinakakor, lingonsaft, glögg, senapssill och ett slags tunnbröd blev dagens inköp från den lilla affären. Andra saker de hade var Finax müsli, Classic kaffe, Annas pepparkakor, Abbas fiskbullar, svensk korv (vad är det?), lutfisk (som de gjorde ordning i butiken), Läkerolaskar och lite till.
-
Så, nu ska vi göra glögg inför morgondagen. Min värdfamilj frågade om det var okej med mig om glöggen innehöll alkohol. Jag svarade "hm, okej då...", något besviken, alkohol är ju liksom farligt *väldigt mycket ironi, Absoult vodka, kommer jag givetvis föreslå när jag följer med till spritbutiken...*. Nu säger jag inte att jag kommer att dricka av glöggen. Som många av er känner till är det 21-årsgräns på att dricka alkohol här, bryter man det kan man bli hemskickad också av utbytesorganisationen. Dock så får man dricka under föräldrars tillstånd och uppsikt, vilket även är helt okej med YFU (frågade min area coordinator en gång).
-
Sedan måste jag köpa en sista julklapp också idag. Jag och att få tiden att gå ihop är inte så jättebra precis...
-
Eventuellt ska vi upp till bergen imorgonkväll för skidåkning fram till fredag. Det blir kul, men väderförhållandena ser inte ut att bli jättebra, så jag kanske åker tillbaka efter ett par dagar och njuter av livet härnere i Fort Collins.
-
EN GOD JUL ÖNSKAR JAG ER ALLA!!

Skaffar vänner i Colorado

Nu har jag officiellt jullov, förjävla härligt!
-
De senaste dagarna har jag tänkt på hur skönt det vore med lite svensk jul, lite hemlängtan alltså. När vi åkte hem idag från skolan och lyssnade på lite musik, tänkte jag ändå "fyfan vad jag har det bra ändå här i Colorado, min värdfamilj är superbra, skolan ligger relativt nära och Fort Collins är en lagom stor stad. Att Klippiga bergen ligger precis till vänster om oss gör ju inte saken sämre..." Jag vill inte hem.
-
Igår åkte jag och en kompis och käkade lunch och pluggade inför botanikprovet idag. Jag fick uppleva lite amerikansk kultur, Hooters.
-
Jag i mitten med mina nyfunna vänner på sidorna
-
För er som inte vet vad Hooters är så är det en bar/restaurang som attraherar män. Servitörerna har minimala kläder och ofta stora bröst som de visar stora delar av. Maten är bara friterad och ganska dyr (6-7 dollar för friterad kyckling). Dock tjänar de mycket i dricks, som de sedan köper bröstinplantat för och sedan får ännu mer dricks och kan köpa en ännu större hylla, logiskt va? Det är typ sant, men ändå en fördom.
-
Sedan åkte vi hem till min kompis hus och pluggade och funderade på om vi skulle skicka bilderna till vår lärare, vi gjorde det inte då vi inte hittade någon sladd till kameran, annars hade vi gjort det lätt...
-
Idag firade vi jullovet med McDonalds, billigt, men mår dåligt efteråt.
-
Imorgon är det fest i huset för att fira jullovets ankomst! Kul kul!
-
En bild från cykelturen i lördags

Den lilla flaggan var upphängd under konståkningsföreställingen vi var på den gångna helgen...

Snoppskåpet i simhallen

Mina listor

Under dessa tva dagar har jag hunnit med foljande:
- Haft min sista spanglishlektion, forlat, spansklektion...
- Lyssnat pa en dalig presentation (hon laste direkt fran pappret, precis som larare brukar visa nar de visar hur man INTE ska gora. Jag skrattade lite inombords hehe...)
- Tagit ett online-test och blivit assisternade bibliotikarie haha
- Gjort en redovisning pa sociologin om varfor fattigdom ofta leder till overviktighet
- Lyssnat pa en kor fran kyrkan som kom in och sjong i vart vardagsrum, nagot ... annorlunda. Vi fick kakor dock, nom nom nom
- Tranat
- Haft prov i engelska, jag hoppas att det gick bra

Just nu saknar jag:
- Kaviar
- Lussebullar
- Filmjolk
- Pepparkakor
- Annat julgodis

Nu sitter jag har i skolbiblioteket och vantar pa att en kompis ska bli klar med sin sista period for dagen, sen ska vi plugga infor vart prov i botany imorgon.

Finals!

Hej kamrater, läsare, familj och vänner!
-
Nu sitter jag här i Colorado-mörkret och försöker plugga inför mina finals imorgon, tisdag och onsdag. Henrik pluggar, så är han too cool for school ;PpPppppPP typ så.
-
Igår efter träningen drog jag ut på en cykeltur. En cykeltur på 4,5h... När jag kom hem klockan sex var det mörkt och en kvinna stannade och frågade om jag ville ha skjuts, jag svarade nej och höll tyst om det när jag kom hem hehe. Jag hittade dock lite julklappar dock, vilket var på tiden!
-
Jag är en stor trafikfara när jag cyklar. Jag cyklar på trottoarer där man inte får cykla, jag har inga lysen, cyklar på bilvägen ibland, fotograferar under tiden jag cyklar och lyssnar alltid på radio. Hjälm använder jag dock, det är väldigt viktigt.
-
I fredags var det en tjej i en klass som jag har som frågade om jag ville hänga med henne och några andra och röka på lite under lovet och kanske baka några harsch-kakor. Jag tackade vänligt, men bestämt nej. Kalifornien och Colorado ska tydligen vara de två stora "grässtaterna". I Denver får man bära 1oz gräs helt lagligt.
-
Idag var jag och kollade på en is-show. En av min värdmammas elever var med. En stor fet amerikansk flagga hade dem. Jag har lite fotografier, men orkar inte ladda upp dem just nu.

Ten days to Christmas!

Tio dagar kvar till juldagen. Tiden går fort, väldigt fort... Jag har inte köpt några julklappar än, så om ni har ett förslag - lämna gärna en liten kommentar!
-
Jullovet ser ut att bli kul! En vecka spenderas uppe i bergen för skidåkning med mina värdbröder (tror jag) och Martin kommer förmodigen komma upp och en skolkompis. På tisdag och onsdag har vi halvdagar, kul!
-
Sedan måste jag fixa det sista inför Hawaiiresan i februari. Det kommer att bli helt awesome!!
-
Lyssnade på en svensk låt nyligen, första svenska orden jag har hört på länge (om man bortser från den lilla svenskan förra helgen och skypesamtalet hem för några veckor sedan).

Jag tror jag är kär, i taxin, i trappen, i hissen, i hallen

Nej för jag har inte åkt i en enda taxi här (det finns ett fåtal gula taxibilar som åker runt i staden), två hissar har jag åkt i hittills, en i skolan och en på ett hotell i Kansas.
-
Vad har hänt i övrigt här i Colorado idag? Jo, idag KOM JAG NÄMLIGEN IN PÅ FACEBOOK I SKOLAN!! Stolt är jag!
-
Sedan har jag också haft engelska där vi håller på att diskutera om allt möjlilgt. I slutet sa min engelsklärare att han kände sig trygg med vår generation för att vi bryr oss om mer saker i samhället än high school-elever för 15-20år sedan. Det vi diskuterar ligger inte på så jättehög nivå, vi pratar militär- och homofrågor typ. När jag sa att homosexuella i Sverige fick gifta sig i kyrkan blev alla förvånade och frågade vad jag tyckte. Jo, men det är väl helt okej kanske. Då blev det liv. En kille sa att han tyckte äktenskapet var mellan en man och en kvinna, medan tjejen bredvid nickade åt mig och sa att hon höll med mig. Min skola är också rankad högst i norra Colorado på frågan om den bästa skolan, coolt!

SIMTÄVLING, bilder och mer!

Hade simtävling hela helgen, vilken fest! Kul var det också, njöt verkligen av att vara där!
-
Var på YFU-skridskoåkning dagen innan, fredag alltså. Det var kul. Träffade Martin igen och vi bestämde att han ska komma upp till stugan vi kommer att bo i under jullovet, så att vi kan åka lite skidor.
-
Jag hade en presentation om Lucia i Sverige idag i en lågstadieskola. "Varför sjunger pojkarna med flickorna?" "Har du varit en stjärngosse?" "Varför är Lucias ljus i håret så stora?" var några frågor som de ställde. Totalt 90st första och andra klassare lyssnade. Det var kul och se hur en amerikansk lågstadieskola såg ut.
-
Ett annat perspektiv av hur granen i huset är, dock plast...

Martin och jag

Martin och jag och våra värdmammor

Jag med svenska flaggan

Pizza ar en gronsak i USA

Pizza ar en gronsak i USA. I alla fall om USDA far bestamma. USDA star for United States Department of Agriculture. De gjorde pizza till en gronsak, med hjalp av USAs kongress. Da kan alla skolor borja servera det som en gronsak i skolorna for att arbeta bort den okande barnfetman.

Vi gick igenom politiska satirer idag pa engelskan. Mycket emot republikanerna.

Ikvall ska jag pa ice-skating med YFU i nagon stad/by/hala/omrade/area nara Boulder. Kul!

Imorgon och pa sondag ar det simtavling, det ska bli valdigt kul och spannande!

Some pictures

Nu ska jag allt visa er några bilder som jag har tagit.
-
Mina tofflor i verkligheten. Notera heltäckningmattan, något som är populärt här i såväl vanliga hus som skolor
Fotogeni som jag är (host host) fick jag en bra bild av snön som kom förra veckan. Bilden är från mitt sovrumsfönster ut över bakgården
Partybelysningen i mitt rum. Som ni ser har jag som ett nät över mina fönster, det är för att jag inte ska rymma på natten. Nej nu skojade jag till det litegrann, imorse var det -22 celsiusgrader, aldrig att jag går ut i pyjamas då lol. Burrr!

Snön som kom under torsdagen och fredagen

I söndags skippade vi kyrkan (jag vet inte varför, jag såg "Fun with Dick and Jane" istället på TV hihi) och klädde granen. Här är den.

Ja, den var inte så liten om jag säger som så, 12 fot hög och en stege var nödvändigt för att få upp de högsta kulorna.

"Men USA är ju ingen demokrati..."

Måste bara få flika in med vad som hände under min lektion i spanska 4 idag. Vi hade lyssnat på en text om Kuba och dess ekonomi. Vi skulle sedan skriva ner skillnader och likheter mellan Kuba och USA, sedan skulle resten av klassen rätta vad eleven sa fel eller vad man tyckte var bra, t.ex. USA är ett land med mycket frihet, Kuba är ett land med mindre.
-
Så gick vi igenom klassen. Någon sa "Kuba är en ö, USA är en kontinent", a, fast nä, Kanada och Mexiko ligger på samma kontinent och Kanada är dessutom betydligt större. Hur som helst var väl det kanske inte någon större grej. Sedan var det någon som sa "USA är en demokrati (demovarcy), Kuba är ett kommunistland", helt riktigt. Då räcker en tjej upp handen och säger "nej, där har du fel, USA är inte en demokrati, det är en republik." Smart där! Några började skratta, men då hon satt snett bakom mig kände jag att det kanske inte var det smartaste valet jag kunde göra vi det lägget. Min lärare sa att USA är en republikansk demokrati. Stackars tjej, hela hennes världsbild måste ju ha raserats...

I workout

Jag stärkte mina magrutor i fredags i gymmet = träningsvärk hela helgen. Jag har kört styrka tre gånger den här veckan, två med skollaget, en med simningen. Jag har faktiskt hittat en bild på vårt gym, eller en del av gymmet.
Här är gymmet. På trägolvet ser ni att det står SaberCat, det är skolmaskoten, något utdött gammalt djur typ.

Efter att jag kom hem från träningen i lördags började jag med mitt projekt i mikrobiologi. Det ska handla om klamydia. Jag glömde ta bort safe search på Google = förjävliga bilder kom upp. Jag ska dock lägga in lite skämtbilder jag har hittat och några citat om typ "Roses are red violets are blue, I have chlamydia and now so do you." Jag hoppas att det godkäns av läraren, antagligen inte, men man kan ju alltid hoppas.

På utbytesstudentutfrågningen fick vi många kakor och läsk. Eleverna frågade varför vi ville åka till USA när Europa är mycket roligare då vi får dricka alkohol mycket tidigare. Lol. När den sydkoreanska utbytesstudenten pratar kan jag inte sluta tänka på att de äter hundar i Sydkorea (då hon sa det på ett möte vi hade förut).

En fredag i Fort Collins

Fredag idag. Ganska lugn dag. Jag ska pa nagon sak med alla utbytesstudenter i eftermiddag. Det ar nagon kulturklass som har bjudit in oss. Jag har hort att de har mat och godis och som min spansklarare sager "if it's free, it's for me"...

Nar jag ar anda ar inne pa min spansklarare sa sager hon att hon horde nagra tjejer prata om den "sota svensken" som holl en presentation om Sverige forra veckan. Darfor sager hon "guapo" till mig. Det betyder snygg man... Lite... pinsamt och annorlunda...

Ska gymma idag efter skolan i skolan. Nasta gang ska jag ta med mig min kamera och fotografera lite i skolan.


Lite bra musik

RSS 2.0